Kultura

Novi CD Lejle Jusić i priznanje

0
Novi CD Lejle Jusić i priznanje, Life.ba

Novi CD Lejle Jusić i priznanje, Life.baLejla Jusić, priznata bosanskohercegovačka solistica, radi na snimanju novog CD na kojem će se nalaziti obrade deset sevdalinki. Radi se o izboru nekih od najljepših bh. pjesama, koje je Lejla obogatila svojim nenadmašnim umijećem interpretiranja.

Da se radi o vrhunskom projektu govore i imena akademskih muzičara koji sa Lejlom rade na novom CD-u. To su Enes Seferović – kontrabas, Adnan Cico – klarinet i saksofon, Davor Maraus – percussion, Boško Jović – gitara, te Mahir Sarihodžić kao muzički producent. Ono što je sigurno je da ovaj album sa sobom donosi jedan sasvim novi, drugačiji, senzibilniji pristup muzici na našim prostorima, a sve u cilju promoviranja bosanskohercegovačke muzičke tradicije.

Ovo će biti Lejlin drugi album, nakon uspješnog CD-a pod nazivom „O ljubavi“, koji je izašao 2007. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Nova odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva: Legendarni prodavač novina Markan će dobiti spomenik

Potvrda njenog odličnog i predanog rada došla je i u vidu pozivnice za održavanje solističkog koncerta u Turskoj u saradnji sa Bursa simfonijskim orkestrom, što predstavlja nastavak uspješne saradnje s Ministarstvom za kulturu i turizam Republike Turske. Koncert će biti održan 3. marta naredne godine, a program je koncipiran na djelima turskih i bosanskih kompozitora, a izvjesno je da će se na repertoaru naći neka djela drugih balkanskih umjetnika.

Prema riječima Lejle Jusić, ovo je samo početak saradnje sa Bursa simfonijskim orkestrom.

„Želja menadžmenta Bursa simfonijskog orkestra je da nakon ovog koncerta održimo turneju po drugim gradovima Turske, ali i u gradovima regiona. Posebno zadovoljstvo mi je što će se na programu koncerta naći i kompozicije eminentnog turskog kompozitora Can Atille, sa kojim sam već ostvarila uspješnu saradnju.“

PROČITAJTE JOŠ:  Nova odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva: Legendarni prodavač novina Markan će dobiti spomenik

Sa Can Atillom ova poznata bh. solistica je sarađivala na njegovom autorskom CD-u posvećenom Sulejmanu Veličanstvenom u naslovnoj numeri „Ask-i-Hurrem“. Spot pomenute pjesme je 2007. dobio i prestižnu nagradu turske muzičke televizije „Kral“, ocijenivši je najboljom te godine.

Zahvaljujući svom velikom umijeću, Lejla Jusić je dobila i novu ponudu učešća u filmu turskog režisera Murata Dermana koji bi ovih dana trebao stići u Sarajevo radi dogovora. Lejla je 2007. godine bila angažovana na Dermanovom filmu pod nazivom „Golgeler“ (Sjenke).


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)