KulturaLife news

Najpriznatiji svjetski flautista u nedjelju otvara 28. Sarajevske večeri muzike

0
Najpriznatiji svjetski flautista u nedjelju otvara 28. Sarajevske večeri muzike, Life.ba

Ovogodišnje 28. Sarajevske večeri muzike (SVEM) bit će otvorene 8. maja nastupom najpriznatijeg flautista svijeta Emmanuela Pahuda u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Umjetnički direktor festivala Ninoslav Verber izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će Pahud nastupiti zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa.

Christ je rekao je da mu je zadovoljstvo prvi put nastupiti u Bosni i Hercegovini na otvaranju SVEM-a i najavio vrhunski program s Pahudom koji je zvijezda Berlinske filharmonije.

Istaknuto je da će drugu noć festivala nastupiti brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković.

PROČITAJTE JOŠ:  Detalji saobraćajne nesreće u kojoj je poginula djevojka u centru Sarajeva

Sarajevske večeri muzike zatvorit će afirmisani violinista Sergej Krylov koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić naglasio je da institucionalna podrška za festivale kao što su Sarajevske večeri muzike ni u budućnosti neće izostati, jer se radi o manifestacijama koje su odavno prerasle okvire BiH.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce rekao je da ovogodišnji SVEM donosi vrhunac sezone i dovodi najbolje dirigente i soliste iz Evrope i svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Poznat termin komemoracije i sahrane Damiru Pašiću

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Edin Mustafić podcrtao je da je SVEM jedan od naših najvažnijih festivala koji predstavlja praznik za Narodno pozorište koje mu je domaćin.

Kao i svake godine u okviru SVEM-a bit će organizovane radionice za studente i učenike muzike koje će voditi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.