KulturaLife news

Mostarski teatar mladih obilježava 48. rođendan

0
Mostarski teatar mladih obilježava 48. rođendan, Life.ba

Mostarski teatar mladih na današnji dan obilježava 48 godina svoga postojanja.

Do sada su članovi ovoga teatra realizirali preko 186 premijernih predstava i odigrali oko 11.000 repriznih predstava, te oko 1.600 drugih programa, priopćeno je iz MTM-a.

Navodi se kako je njihove predstave i programe vidjelo oko 2.300.000 gledatelja na pet kontinenata te da su osvojili značajne domaće i međunarodne nagrade za umjetničke rezultate, kao i brojna priznanja za društveni angažman.

Članovi su više međunarodnih asocijacija i mreža što im, naglašavaju, osigurava svakodnevnu komunikaciju s teatrima i teatarskim umjetnicima, sveučilištima, časopisima i brojnim pojedincima iz cijelog svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  Kosovo podnijelo zvaničnu molbu FIFA-i: Stadion iz Katara će se premjestiti kod njih?

Mostarski teatar mladih od 1975. godine organizator je Međunarodnog teatarskog festivala autorske poetike, koji je najveći festival ovog profila u ovom dijelu Europe.

Ističu kako su već 35 godina organizatori i Alternativne akademije kao specifičnog vida edukacije teatarskih umjetnika iz cijelog svijeta.

Posljednjih dvadeset godina organiziraju i Međunarodnu teatarsku konferenciju u okviru koje se različitim temama bave brojni teoretičari, praktičari i profesori teatarske umjetnosti.

Kompletna aktivnost provodi se kroz četiri umjetničke scene, dječju, omladinsku, studentsku i gradsku scenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Osuđena Sabaheta Džindo 'Kraljica džeparoša': Pročitajte kakva joj je kazna propisana

“U gradu u kojem je sve ili hrvatsko ili bošnjačko te ponešto srpsko, čini se jako važnim da ima nešto što je i imenom mostarsko, dakle gradsko, dakle građansko. Našu odluku da se zovemo teatar, a ne pozorište ili kazalište, morali smo braniti, posebno na početku našeg djelovanja, ali ta odrednica znači da nikome ne pripadamo”, naglašavaju iz MTM-a.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)