Mostarski teatar mladih obilježava 48. rođendan

- Advertisement -

Mostarski teatar mladih na današnji dan obilježava 48 godina svoga postojanja.

Do sada su članovi ovoga teatra realizirali preko 186 premijernih predstava i odigrali oko 11.000 repriznih predstava, te oko 1.600 drugih programa, priopćeno je iz MTM-a.

Navodi se kako je njihove predstave i programe vidjelo oko 2.300.000 gledatelja na pet kontinenata te da su osvojili značajne domaće i međunarodne nagrade za umjetničke rezultate, kao i brojna priznanja za društveni angažman.

Članovi su više međunarodnih asocijacija i mreža što im, naglašavaju, osigurava svakodnevnu komunikaciju s teatrima i teatarskim umjetnicima, sveučilištima, časopisima i brojnim pojedincima iz cijelog svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  U sudaru tri vozila kod Zenice povrijeđene četiri osobe

Mostarski teatar mladih od 1975. godine organizator je Međunarodnog teatarskog festivala autorske poetike, koji je najveći festival ovog profila u ovom dijelu Europe.

Ističu kako su već 35 godina organizatori i Alternativne akademije kao specifičnog vida edukacije teatarskih umjetnika iz cijelog svijeta.

Posljednjih dvadeset godina organiziraju i Međunarodnu teatarsku konferenciju u okviru koje se različitim temama bave brojni teoretičari, praktičari i profesori teatarske umjetnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

Kompletna aktivnost provodi se kroz četiri umjetničke scene, dječju, omladinsku, studentsku i gradsku scenu.

“U gradu u kojem je sve ili hrvatsko ili bošnjačko te ponešto srpsko, čini se jako važnim da ima nešto što je i imenom mostarsko, dakle gradsko, dakle građansko. Našu odluku da se zovemo teatar, a ne pozorište ili kazalište, morali smo braniti, posebno na početku našeg djelovanja, ali ta odrednica znači da nikome ne pripadamo”, naglašavaju iz MTM-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...