Kultura

MESS: Franku Castorfu Zlatni lovorov vijenac

0
MESS: Franku Castorfu Zlatni lovorov vijenac, Life.ba

MESS: Franku Castorfu Zlatni lovorov vijenac, Life.baNjemačkom reditelju Franku Castorfu sinoć je u ponoć u Narodnom pozorištu Sarajevo uručen Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra koji svake godine dodjeljuje Internacionalni teatarski festival MESS.

Frank Castorf je na MESS-u dva puta nagrađen ovim prestižnim festivalskim priznanjem za najbolju režiju i to za predstave – “Trainspotting” (1997.) i “Endstation Amerika” (2002. godine).

U objašnjenu Direkcije se navodi da je proteklih 13 godina Festival predstavio sjajne teatarske reditelje iz cijelog svijeta, ali da je uspjeh Franka Castorfa poseban. Ističe se da je, pored sveopćeg doprinosa teatarskoj umjetnosti, on jedan od najnagrađivanijih reditelja na MESS-u, što je i više nego dovoljan razlog da mu se i ove godine dodijeli to značajno festivalsko priznanje.

“Njegove režije odlikuje izniman društveni angažman, ispitivanje scenskog izraza i jezika te uvođenje novih tehnologija u teatar”, ističe se u obrazloženju. Castorf se ove godine sarajevskoj publici predstavio komadom “Kean”.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)