MESS: Franku Castorfu Zlatni lovorov vijenac

- Advertisement -

Njemačkom reditelju Franku Castorfu sinoć je u ponoć u Narodnom pozorištu Sarajevo uručen Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra koji svake godine dodjeljuje Internacionalni teatarski festival MESS.

Frank Castorf je na MESS-u dva puta nagrađen ovim prestižnim festivalskim priznanjem za najbolju režiju i to za predstave – “Trainspotting” (1997.) i “Endstation Amerika” (2002. godine).

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U objašnjenu Direkcije se navodi da je proteklih 13 godina Festival predstavio sjajne teatarske reditelje iz cijelog svijeta, ali da je uspjeh Franka Castorfa poseban. Ističe se da je, pored sveopćeg doprinosa teatarskoj umjetnosti, on jedan od najnagrađivanijih reditelja na MESS-u, što je i više nego dovoljan razlog da mu se i ove godine dodijeli to značajno festivalsko priznanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

“Njegove režije odlikuje izniman društveni angažman, ispitivanje scenskog izraza i jezika te uvođenje novih tehnologija u teatar”, ističe se u obrazloženju. Castorf se ove godine sarajevskoj publici predstavio komadom “Kean”.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...