Marko Kusmuk pred njemačkom publikom u Lajpcigu s izložbom ‘Spoznaja’

- Advertisement -

Akademski likovni umjetnik iz Sarajeva Marko Kusmuk predstavio se njemačkoj publici 15. samostalnom izložbom pod nazivom “Spoznaja” postavljenom u Internacionalnom umjetničkom centru Spineraj u Lajpcigu.

Tamošnjoj se likovnoj sceni predstavio s 15 radova, od kojih su pet ulja na platnu, a deset crteži.

Kusmuk ističe za Fenu da je Lajpcig istaknuti centar umjetnosti gdje je smješten kompleks stare fabrike pamuka Spineraj od 10 hektara enterijera i preuređen u 20 galerija, umjetničkih organizacija, rezidens programa i veliki broj ateljea u kojima umjetnici iz velikog broja zemalja stvaraju.

– Bilo mi je zadovoljstvo da je otvaranje moje izložbe bilo u okviru godišnjeg događaja “Rundgand” gdje kroz Spineraj prođe od 5 do 10 hiljada ljudi. Njemačka ima jedan jak sistem u okviru kojeg funkcioniše vizuelna umjetnost, a umjetnici su ovdje definitivno prave zvijezde – ocijenio je on.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Za crtež pod nazivom “Surditas” Kusmuk je početkom ove godine je dobio prvu nagradu Fondacije “Vladimir Veličković”, a isti je crtež izložen i u Lajpcigu.

– Prva nagrada za mene je velika satisfakcija koja će me sigurno u narednom periodu zadržati na crtežima i radu na ovim studijama kojima sam se bavio u prethodnoj godini – podvukao je ovaj umjetnik.

Govoreći o motivima svojih radova, Kusmuk naglašava da je ljudski lik najkompleksniji oblik koji postoji i svojom formom, bojom, materijalizacijom te proporcijama predstavlja umjetniku težak zadatak, ali i veliki izazov.

– Kada ga dobro savladamo naš izazov se mijenja, cilj nije samo istinski prenijeti ono što vidimo već mijenjati viđeno i kroz njega graditi svoj rukopis. Djeluje jednostavno, ali to je zadatak koji ispunjavamo kroz cijeli život i kroz njega se mijenjamo – istaknuo je, prenosi Fena.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Podvlači da izuzetno cijeni dobro poznavanje klasične tehnike, navodeći da kada se one dobro savladaju otvaraju se neke nove mogućnosti uključivanja drugih tehnika i eksperimentisanja za novim mogućnostima.

– Dovesti sliku ili crtež do momenta kada ostaje nedoumica kako je postignut određeni detalj ili cijeli rad je zapravo pokazatelj da nas i takva vrsta eksperimentisanja pokreće i predstavlja jednu vrstu inspiracije – mišljenja je Kusmuk.

Marko Kusmuk završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao na Accademia di Belle Arti u Rimu, a doktorske umjetničke studije završio na Fakultetu za umjetnost i dizajn u Beogradu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...