Izložba u čast 550 godina od osnivanja Sarajeva (foto)

- Advertisement -

Povodom 550. godišnjice od osnivanja Sarajeva, u ASA galeriji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, postavljena je izložba pod nazivom „550 godina sufijske tradicije u Sarajevu“.

Eksponati koji se nalaze u galeriji vlasništvo su privatne kolekcije porodice Hadžimejlić. Autor izložbe Ćazim Hadžimejlić izjavio je za agenciju Anadolija da je izložba jedinstven istorijski pregled Sarajeva.

„Postavka je u vezi sa 550 godina osnivanja grada Sarajeva, sa Isa-begom Ishakovićem kao njegovim vakufom i prvom mevlevijskom tekijom na ovim prostorima, koja je ujedno bila i musafirhana. Iz te musafirhane Sarajevo je nastavilo da se širi“, kazao je Hadžimejlić.

Koncept izložbe je nezaboravljena istorija, a Hadžimejlić je istakao da je cilj upoznati ljude sa istorijom Sarajeva, tesavvufom i dervišima, ukoliko nisu znali nešto više o njima, te o samom nastanku grada.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Eksponati na izložbi su iz različitih oblasti, od nošnji, kaligrafije, knjiga, zanatskih vrijednosti, te drugih umjetničkih disciplina koje imaju svoju suštinu i porijeklo, a na ovim prostorima su bili veoma značajni.

„Samo dva eksponata na izložbi su iz Isa-begove tekije, a to su ujedno i jedini eksponati iz te tekije koji su sačuvani, pored njenih temelja. Ostali predmeti potiču iz različitih mjesta širom BiH, ali su svi u vezi sa tradicijom ovih prostora“, otkrio je Hadžimejlić.

Na izložbi se mogu pronaći rufahijske, nakšibendijske, kaderijske i tarikatse silsile (rodoslovi), stari tespihi, derviški ćulahi, derviška nošnja, kaligrafski ispisan Kur’an, halije, serdžade, te mnogi drugi interesantni predmeti.

„Najstariji predmet na izložbi datira iz 1448. godine i u pitanju je rukopis koji je izložen ovdje, a ostali eksponati su stari oko 300, 400 godina, a tu su i neki iz nedavne istorije BiH od unazad 70 godina. Eksponati se čuvaju u porodičnom muzeju Hadžimejlića, koji se nalazi u Vukeljićima“, rekao je autor izložbe.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan još jedan skup podrške Palestincima: Svijet spava i nakon 35.000 mrtvih u Gazi

Rukovodilac korporativnih komunikacija ASA grupacije Vedran Peršić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ASA grupacija domaćin izložbe koja govori o 550 godina Sarajeva i isto toliko tradicije, kulture i religije u BiH.

„Izložba je svečano otvorena u subotu i ona će biti postavljena u našoj galeriji u naredna dva mjeseca. Očekujemo da će u tom periodu imati priliku da ugostimo velik broj učenika koji će se na ovaj način upoznati sa istorijom ovog grada, ali isto tako očekujemo i veliki odziv bh. javnosti“, naglasio je Peršić. /Anadolija/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...