Eksperimentalna putovanja kroz imaginarni grad

- Advertisement -

Da li ste oduvijek maštali o tome kako bi bilo da možete putovati kroz vrijeme? Sada bi se vaši snovi mogli i ostvariti. Ako ste u Sarajevu u aprilu 2016., uz malo sreće možete rezervisati jednu od 50 ulaznica „Sarajevo Time Travel Agency“ čiji su autori Hörner/Antlfinger i krenuti s nama na put.

Pri tome ćete, uz pomoć moderatorica, imati priliku iskusiti jednu drugačiju vrstu (mentalnog) putovanja i na vašem putovanju zamisliti prošlost, sadašnjost i budućnost grada Sarajeva. Unutrašnje slike koje nastaju na taj način mogu biti dokumentovane u vidu crteža, tekstova ili zabilješki, o kojima ćete po povratku diskutovati sa saputnicima. Taj materijal će ući u arhiv putovanja kroz vrijeme izložbe „Sarajevo Time Travel Agency. Pasts, Presents, Futures“ autora Ute Hörner i Mathiasa Antlfingera, koja se održava od 02. – 30.04.2016. u galeriji Duplex100m2.

Invitation_Sarajevo_Time_Travel_Agency_digital_medium_02

Umjetnički duo iz Kelna se u eksperimentalnim putovanjima kroz imaginirane gradove poziva na ideje američkog psihologa i konstruktiviste Miltona H. Ericksona, osnivača moderne hipnoterapije. Erickson je sa svojim klijentima apsolvirao mentalna putovanja kroz vrijeme sa ciljem da oni razmisle o slikama iz prošlosti, sami potaknu nove poglede na njih i pored toga formulišu vizije za vlastiti razvoj u budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

„U našim eksperimentima putovanja kroz vrijeme radi se o tome da se stvori mogućnost bavljenja prošlošću, sadašnjošću i budućnošću grada, kao i razmjene o fantazijama izvan svakodnevnih diskursa, na jednom drugom nivou svijesti. Pri tome smatramo da grad predstavlja proširenje vlastitog tijela“, kažu Hörner/Antlfinger. „Proces imaginacije, unutrašnji stvaralački rad kao jedan resurs, koji nam svima stoji na raspolaganju“ je pri tome u centru njihovih umjetničkih interesa.

Hörner/Antlfinger sarađuju od ranih 1990-tih godina. Njihova umjetnička djela otvaraju kritičke perspektive na društveno-politički kontroverzna pitanja, perspektive koje su suptilno predstavljene i zato nužnije djeluju. Za njihov umjetnički pristup su karakteristični procesualni i transmedijalni koncepti, koji rezultiraju medijsko-instalacijskim radovima, projektima u javnom prostoru, video radovima, skulpturama ili eksperimentima putovanja kroz vrijeme.

Od 2005. godine Hörner/Antlfinger realizuju procesualna umjetnička djela kao seriju pod nazivom „Time Travel Experiments – Speaking with the Unconscious Social Mind“ sa različitim grupama učesnika u više mjesta na Balkanu. Nakon prve serije putovanja kroz vrijeme u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, 2010. su poduzeli i eksperiment putovanja kroz vrijeme u Istanbulu. Kao završetak balkanske trilogije autora Hörner/Antlfinger u aprilu 2016. će biti realizovano deset putovanja kroz vrijeme u putničkoj agenciji „Sarajevo Time Travel Agency“.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Darija Šimunović je kustosica ovog umjetničkog projekta, koji se pored građana Sarajeva takođe obraća osobama, koje su u nekada otišle iz Sarajeva i u međuvremenu dolaze u grad u posjetu, ili pak samo privremeno ovdje žive – znači svakome ko ima neki lični odnos prema gradu.

Vođene fantazije u vidu putovanja nastale su u saradnji sa diplomiranim psiholozima Rankom Katalinski i Andreom Soldo, koje će putnike voditi kroz vrijeme na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku. Pojedinačni termini će biti ponuđeni po želji i na engleskom jeziku.

Termini održavanja putovanja kroz vrijeme :
2.4. u 11:00 (popunjeno)
3.4. u 11:00 i 15:00 (po 1 mjesto u oba termina)
9.4. u 15:00 (jos 2 mjesta)
10.4. u 11:00 (još 1 mjesto, sesija na engleskom) i 15:00
(još 2 mjesta)
16.4. u 11:00 (popunjeno)
17.4. u 11:00 (jos 1 mjesto) i 15:00 (još 2 mjesta)
23.4. u 11:00 (još 4 mjesta)

Putovanje kroz vrijeme traje otprilike 3 sata. Molimo Vas ponesite udobnu i toplu garderobu.

Dalje informacije i karte: www.duplex100m2.com

Također uz podršku i : Duplex/100m2 i agnes b.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...