Bogat program 31. Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu

- Advertisement -

Sarajevo će od 17. do 22. aprila biti domaćin 31. Međunarodnog sajma knjiga i 15. Bijenale knjige, a organizator je Centar Skenderija, dok je partner TDK ”Šahinpašić“, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam, koji se smatra jednom od najuspješnijih i najpoznatijih sajamskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, održat će se u Centru ”Skenderija” i dio je zvaničnog programa obilježavanja 50. godina od osnivanja KJP Centra “Skenderija”. Najavljeno je učešće oko stotinu izdavača.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo kazao je kako učesnici dolaze iz svih zemalja regije, Turske, Irana i arapskih zemalja.

”Ono na što smo ponosni je da će ove godine hrvatsko izdavaštvo biti naš počasni gost. Nakon nekoliko godina oni se vraćaju sa zajedničkim štandom”, rekao je Kapo.

U budućnosti se nadaju i učesnicima iz Evrope, te većoj popularnosti na Bliskom Istoku.

Ovaj sajam je idealno mjesto da izdavači prikažu svoj opus, autori promovišu djela, svoje kulturno i umjetničko naslijeđe predstave strani kulturni centri direktno posjetiocima, čitaocima, učenicima, studentima, poslovnim ljudima i široj javnosti.

Kapo je pojasnio kako se trude da ne bude samo riječ o sajmu knjiga nego da se obogati program.
Tokom sajma planirane su promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora, prezentacija stručnih radova s fokusom na modele autobiografskih pristupa u nastavi, druženja sa laureatima književnih nagrada, dječije radionice, kratki seminari i tome slično.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Kapo je pojasnio kako će biti predviđen i prostor za čitanje knjige.

”Mi u Centru Skenderija smo se potrudili da napravimo ambijent, zaista da to bude jedna velika biblioteka”, rekao je Kapo.

I ove godine su izdavači za posjetioce, koji na sajam mogu besplatno ući, pripremili popuste.

Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir i predsjednik programskog savjeta sajma, kazao je kako ovogodišnji sajam donosi prije svega priču o 50 godina kulturne misije Skenderije.

”Unutar toga dvije trećine povijesti je vezana za knjigu“, rekao je Spahić.

Dodao je kako će poseban program na otvorenju sajma biti posvećen profesoru emeritusu Filozofskog fakulteta u Sarajevu Tvrtku Kulenoviću koji je nedavno preminuo.

Spahić je govoreći o motu ”Daruj knjigu” najavio da će 23. aprila na platou Skenderije biti organiziran program povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

”To je priča o darovanju i zamjeni knjige za ružu. Taj običaj iz Barcelone u čast Shakespearea i Cervantesa. Tokom cijelog ovog programa, narednih sedam dana će biti vidljiv na svakom mogućem mjestu“, rekao je Spahić.

U četvrtak 18. aprila pod motom ”STEM je baš COOL”, bit će predstavljeni proizvodi kompanija koje su lideri u proizvodnji mikročipova, robotića i dodataka koji se koriste u STEM edukaciji. Pojam STEM je skraćenica od Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjering) i Mathematics (matematika). To je ukratko metoda, kolaborativan način učenja na polju nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike. Koristeći STEM metodologiju brže i jednostavnije se može uočiti afinitet djeteta i proniknuti u nešto što se naziva profesionalna orijentacija. Na posebno dizajniranom izložbenom prostoru svim posjetiocima sajma, a posebno djeci i nastavnicima, bit će omogućeno da praktično isprobaju demo uređaje.

U ponedjeljak 22. aprila, bit će održana dodjela nagrada za više književnih i sajamskih kategorija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...