Banja Luka: Počeo Kratkofil

- Advertisement -

Projekcijom filma Daneta Komljena “Ja već jesam sve ono što želim da imam”, koji je osvojio treće mjesto na Filmskom festivalu u Kanu, na banjalučkoj tvrđavi Kastel sinoć je otvoren četvrti međunarodni festival kratkog filma „Kratkofil”.

Na festivalu, koji traje dva dana, biće prikazani filmovi koji su dobitnici nagrada na vodećim evropskim filmskim smotrama. Novina ove godine je prikazivanje dugometražnih filmova.

Tako će se, između ostalih, u progoramu ovogodišnjeg „Kratkofila” naći filmovi „Logorama”, dobitnik Oskara za kratki film 2009. godine, zatim „I ja takođe”, pobjednik festivala u San Sebastijanu, te „Žuti mjesec” dobitnik nagrade „Srce Sarajeva” za 2010. godinu.

U saradnji sa mnogim značajnim sličnim festivalima, kao što su “Klermon-Feran”, “Tampere”, “Sidnej”, “Dablin”, “Upsala”, banjalučkoj publici bit će ponuđen veoma kvalitetan presjek dešavanja u svijetu kratkog filma, od najvećih hitova do smjelih, avangardnih i eksperimentalnih radova. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Tokom festivala biće organizovan i okrugli sto na temu kinematografija u Republici Srpskoj, čiji je cilj da postavi teorijske osnove za buduće djelovanje filmskih radnika u RS, kao i stvaranje jače međusobne saradnje, definisanje trenutnog stanja, postavljanje pitanja i davanjem mogućih odgovora na teme aktuelne u ovoj branši.

Gosti festivala su beogradski pisac i novinar Marko Vidojković, te reditelji Lazar Stojanović, Želimir Žilnik i Boris Mitić.

Međunarodni festival kratkog filma “Kratkofil” nastao je 2007. godine i od tada je prikazao na stotine kratkih, igranih, animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova sa svih kontinenata.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...