KulturaLife news

“Ay, Carmela” postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH

0
“Ay, Carmela” postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH, Life.ba

“Ay, Carmela“ postat će dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH. Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja u 20.00 sati u Historijskom muzeju BiH zakazano je svečano otvaranje stalne izložbene postavke “Ay, Carmela”.

Ova postavka sadrži kompletnu scenografiju, kostimografiju i rekvizitu predstave, te popratnu dokumentaciju, fotografije, novinske članke koji prate život predstave, kao i kompletan video snimak koji će biti dostupan posjetiocima.

Postavka je također usko vezana  sa građom koja je u posjedu Historijskog muzeja i koja se tiče Španskog građanskog rata i učešća građana BiH  u Internacionalnim brigadama. Jedan od učesnika, Čedo Kapor, gledao je predstavu i tom prilikom družio se sa piscem Jose Sanchis Sinisterra-om, saopćeno je iz SARTR-a.

Ay, Carmela jedna je od najznačajnijih predstava u historiji BiH teatra.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća: Kombi udario dva pješaka, oboje smrtno stradali

Predstava je nastala prema tekstu Jose Sanchis Sinisterra-e, u režiji Roberta Raponje. U predstavi su igrali Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, Kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

To je emotivna hronika sjećanja na Španski građanski rat  i priča o glumačkom i ljubavnom paru Carmeli i Paulinu koji su u okupiranom selu primorani igrati predstavu za zarobljenike koje će fašisti sutradan strijeljati. Bolna iskustva rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) snažno odjekuju u ovoj univerzalnoj priči koja odaje počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Ay, Carmela je 21 godinu bila na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a uloge Carmele i Paulina igrali su Selma Alispahić i Dragan Jovičić (22.11.1953-6.11.2020), od premijere koja je održana 19. marta 1999. godine pa do posljednje izvedbe 14. septembra 2020. Ay, Carmela je odigrana u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Slavlje u svlačionici: Nogometaši Argentine napravili ludilo nakon pobjede protiv Meksika

Ay, Carmela ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma.

“Ay, Carmela” nastavlja svoj život podsjećajući na snagu i značaj umjetnosti u borbi protiv svakog zla, navodi se u sapćenju SARTR-a.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)