Kultura

67. Mostra: Zlatni lav filmu Somewhere

0
67. Mostra: Zlatni lav filmu Somewhere, Life.ba

67. Mostra: Zlatni lav filmu Somewhere, Life.baNa 67. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, Mostri, koji je u subotu navečer završio svečanom dodjelom nagrada, Zlatnog lava za najbolji film osvojila je italijansko-američka redateljica Sofia Coppola za film “Somewhere” (Negdje).

Njezin film bavi se naoko glamuroznim, a zapravo usamljenim životom holivudske zvijezde Johnnyja Marca u izvedbi Stephena Dorffa, koji se naglo mijenja kad njegova 11-godišnja kćerka dolazi živjeti s njim.

Nakon što joj je nagradu svečano uručio predsjednik sedmeročlanog žirija američki režiser Quentin Tarantino, Sofia Coppola zahvalila je svom ocu, Francisu Fordu Coppoli, režiseru poznatih filmova poput trilogije ‘Kum’ ili ‘Apokalipsa sada’, “na svemu što ju je naučio”, prenio je Nacional.hr.

Posebnog Zlatnog lava za životno djelo dobio je američki režiser i producent Monte Hellman za film “Road to Nowhere”.

Španjolski režiser Alex de la Iglesia osvojio je Srebrnog lava za najbolju režiju, kao i nagradu za najbolji scenarij za film “Balada triste de trompeta” (Tužna balada o trubi), dok je posebnu nagradu žirija dobio film “Essential Killing” poljskog režisera Jerzyja Skolimowskog.

Nagradu Coppa Volpi za najbolju glumicu osvojila je grčka glumica Ariana Labed za ulogu plahe, mizantropske djevojke Marine u filmu “Attenberg” grčke redateljice Athine Rachel Tsangari, dok je za najbolju mušku ulogu nagradu dobio američki glumac i režiser Vincent Gallo za ulogu u filmu “Essential Killing”.

Gallo u filmu poljskog režisera utjelovljuje Mohameda, čovjek kojeg su američki vojnici zarobili u Afganistanu i prebacili u zatočenički logor negdje u istočnoj Evropi. Mohamed bježi iz zatvora i za sobom ostavlja krvavi trag.

Ukupno je u svim programima prikazano 79 premijernih dugometražnih filmova iz 34 zemlje, od čega su u službenoj selekciji bila 24, od čega šest američkih, četiri talijanska i tri francuska.

Prvog septembra 67. venecijanski film festival, na koji je došao velik broj filmskih zvijezda, otvorio je Darren Aronofsky s Crnim labudom. On je osvojio Zlatnog lava s Hrvačem, s Mickeyem Rourkeom u glavnoj ulozi (2008.).

Ni ove godine nije bilo hrvatskog filma na Mostri, prenosi HRT, ali bila je zastupljena regija. U Sedmici kritike prikazan je slovenski film Otac Vlade Škafara, a izvan konkurencije prikazan je i posljednji film bh. oskarovca Danisa Tanovića Cirkus Columbia.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)