Vincent Tan: Zadovoljan sam investiranjem u FK Sarajevo, blizu smo osvajanja Kupa BiH

- Advertisement -
Vincent Tan
Vincent Tan

Malezijski milijarder i vlasnik Fudbalskog kluba (FK) Cardiff Cityja, čovjek čije bogatstvo magazin „Forbes“ procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, Vincent Tan u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) uoči revanš utakmice finala Kupa BiH je rekao kako je, za sada, vrlo zadovoljan investicijom u FK Sarajevo i radom menadžmenta i Upravnog odbora kluba s Koševa.

Simboličan datum

FK Sarajevo, trećeplasirana ekipa bh. Premijer lige, danas će igrati revanš finala Kupa BiH protiv zeničkog Čelika (prva utakmica završena rezultatom 0:2) i tako biti u prilici osvojiti prvi trofej nakon sedam godina. Simbolično ili ne, utakmica se igra na isti dana kada je bordo tim osvojio posljednju titulu prvaka (23. maj 2007. godine). Prilika za osvajanjem trofeja nakon dugog niza godina rezultat je rada ambiciozne uprave kluba na čelu s predsjednikom Edisom Kusturicom, koja je najzaslužnija za ulazak Tana u upravljačke strukture kluba iz Titove 38b.

Dolaskom Tana FK Sarajevo je stekao finansijsku stabilnost, napravljen je reprogram poreskih dugova, a pokrenut je i projekt Akademije FK Sarajevo, koja bi u budućnosti trebala biti primarni izvor prihoda prodajom mladih i talentovanih igrača. U razgovoru za AA Tan je rekao kako je za sada, vrlo zadovoljan investicijom u FK Sarajevo, koja prema nezvaničnim informacijama iznosi više od 3,5 miliona KM, kao i radom menadžmenta i Upravnog odbora kluba.

“Što se takmičarskog dijela bili smo relativno dobri i u dobroj poziciji smo da osvojimo Kup BiH ove godine. Nažalost, nismo osvojili Ligu, ali smo bili blizu”, osvrnuo se Tan na rezultatski dio ove sezone.

Kako je Tan istakao, osim takmičarskog uspjeha, zadovoljan je i načinom na koji se klub nosio s dugovima. Istakao je kako je zadovoljan usvajanjem Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Sretan sam i početkom rada Akademije. Za klub je veoma važno da stvara dobre i kvalitetne fudbalere u budućnosti, igrače koji će klubu donijeti takmičarski i finansijski uspjeh”, rekao je Tan.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Dolac Malti: Automobil se zabio u tramvajsko stajalište

aa_picture_20140126_1444292_high-1024x6291

Pozitivan izvještaj Tanovog saradnika

U periodu odigravanja sarajevskog gradskog derbija između FK Sarajevo i FK Željezničar u posjeti bordo timu bio je član Upravnog odbora i čovjek od Tanovog povjerenja Lim Meng Kwong.

“Lim je član UO FK Sarajevo i zadovoljan je napretkom koji je klub napravio nakon naše investicije, kako u takmičarskom tako i u upravljačkom smislu”, rekao je Tan za AA.

Sredinom aprila ove godine delegati Doma naroda Parlamenta FBiH su osvojili Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, što je prvi sistemski korak države prema sportu i klubovima, odnosno savezima u BiH da bi dobili licence za učestvovanje u međunarodnim takmičenjima, ali i postati klubovi bez poreznih opterećenja.

Dolaskom u FK Sarajevo Tan je insistirao na aktivnostima koje bi vodile donošenju ovakvog zakona.

U razgovoru za AA Tan je kazao kako je donošenje ovog Zakona uistinu važno za sport u BiH. On smatra kako bi se klubovi, bez ovakve podrške, teško mogli fokusirati na fudbal i ostvariti napredak dok su pod pritiskom finansijskih briga.

Za FK Sarajevo se ova sezona završava večeras, poslije  utakmice finala Kupa BiH, nakon čega im predstoje pripreme za evropska takmičenja i narednu sezonu, kada će apetiti navijača zasigurno još više porasti. Dio igrača, poput Mate Jajala i Mateja Delača koji su na Koševu stigli na posudbu iz Kolna i Chelseaja, će napustiti ekipu. Zato je važno, smatra Tan, da klub napravi dobar posao u predstojećem prelaznom roku. Malezijski milijarder je kazao kako je sretan dolaskom Harisa Duljevića, koji je već stavio svoj potpis na ugovor s bordo timom.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija brusi formu pred finale Svjetskog kupa

“Očekujem da dodatno pojačamo ekipu u narednim sedmicama. Ključno je da nastavimo osnaživati našu Akademiju. Također, u bliskoj budućnosti naš prioritet je i infrastruktura”, pojasnio je Tan.

Dolazak u Sarajevo, BiH može u drugi krug SP 

Na pitanje kada će doći u Sarajevo, gdje ga mnogobrojni navijači FK Sarajevo očekuju „raširenih ruku“, Tan je rekao da će u glavni grad BiH stići čim mu to dozvoli raspored poslovnih obaveza. Ipak, kaže da je, i pored nemogućnosti da dođe u BiH, redovno informisan o dešavanjima u Sarajevu, rezultatima i transferima igrača, te da je nestrpljiv da vidi kako se stvara dobar i uspješan klub.

I dok će Sarajevo sezonu, navjerovatnije, dovršiti s trofejom u vitrinama, Cardiff City, čiji je Tan većinski vlasnik, ove sezone je ispao iz najjačeg engleskog takmičenja Premiershipa. Tan je kazao kako nažalost nisu uspjeli zadržati premijerligaški status, ali da će im iskustvo igranja s najvećim svjetskim timovima koristiti.

“Sigurno ćemo učiti iz naših grešaka i refokusirati naše napore da uradimo sve kako bismo se vratili u Premier ligu Engleske”, rekao je Tan.

Tan se osvrnuo i na nastup fudbalske reprezentacije BiH u Brazilu. Malezijski milijarder je kazao kako smatra da BiH može proći grupnu fazu takmičenja. Ipak, nešto teže mu je bilo predvidjeti novog vlasnika trofeja najbolje reprezentacije na svijetu.

“Brazil ima dobre šanse posebno s obzirom na veliku podršku domaćih navijača, ali je tu, ipak, mnogo dobrih timova koji mogu pokvariti zabavu Brazilu”, rekao je Tan i dodao kako želi da BiH ostvariti dobar rezultat.

Ljubitelji fudbala širom svijeta su podijeljeni na one koji misle da titula najboljeg igrača svijeta pripada Lionelu Messiju ili Cristianu Ronaldu

„Titulu najboljeg zaslužuju obojica“, zaključio je Tan u intervjuu za Anadolu Agency.

Foto: Arhiv/FK Sarajevo

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...