IzdvojenoSport

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji, mladi košarkaši ostvaruju izuzetne rezultate

0

Usprkos izuzetno teškoj finansijskoj situaciji u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, muška kadetska košarkaška reprezentacija BiH osvojila je zlato na Evropskom olimpijskom festivalu mladih – EYOF, a juniorska selekcija BiH borit će se večeras u 18 sati s Litvanijom za bronzanu medalju na Evropskom košarkaškom prvenstvu.

To je danas kazao na pres-konferenciji u Sarajevu direktor košarkaških reprezentacija BiH, kojih je trenutno sedam, Igor Stojanović kazavši da su ovakvi uspjesi plod rada Košarkaškog saveza BiH koji četiri posljednje godine okuplja najbolje mlade košarkaše iz cijele Bosne i Hercegovine.

Najavio je da Košarkaški savez na ovome neće stati jer se od ovih mladih sportista očekuje, kaže Stojanović, da će napraviti i dobar uspjeh jednom kad stasaju za A reprezentaciju BiH.

Ukinuta izdvajanja

Ova pres-konferencija bila je prilika da se ukaže i na tešku finansijsku situacija u kojoj se Savez nalazi budući da su im ukinuta izdvajanja iz Federalnog ministarstva kulture i sporta, od izdvajanja za sport s nivoa Vijeća ministara BiH, kažu, nisu dobili nijednu KM, a sve to uticalo je da Košarkaški savez nije u stanju platiti kotizacije za učestvovanje u evropskim i svjetskim prvenstvima.

Stojanović ističe da iza ovih mladih ljudi stoje neke institucije, ali ne i one koje bi trebale, posebno se referirajući na Vijeće ministara koje bi, navodi, trebalo izdvajati sredstava za državne reprezentacije, ali to nije slučaj zbog čega se državna košarkaška reprezentacija oslanja na druge nivoe vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:  Navijači Sloge skandirali ime ratnog zločinca, sudija prekinuo utakmicu

Ovih sedam reprezentacija odigrat će 130 prijateljskih i zvaničnih utakmica, a reprezentativci BiH u ovoj godini imat će više od 5.500 noćenja. Četiri muške selekcija učestvuju na evropskim prvenstvima, dvije ženske selekcije na evropskim prvenstvima B divizije i nakon pet godina neučestvovanja ženska A- selekcija učestvovat će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

– Nije mi jasno zašto vlasti ignoriraju sve ove rezultate, a posebno zašto je ukinuta finansijska podrška s nivoa Federacije Košarkaškom savezu BiH sada kada Košarkaški savez pravi ovakve rezultate. Ovaj savez okuplja djecu cijele BiH zato bi svi nivoi vlasti, državni, entitetski i kantonalni nivoi trebali učestvovati u kreiranju uvjeta za razvoj košarkaša BiH – kazao je Stojanović.

Kaže da im je najviše pomogao Kanton Sarajevo jer je iz kantonalnog budžeta izdvojeno 100.000 KM, a Stojanović naglašava da bi bez toga bio upitan odlazak na takmičenja mladih reprezentativaca.

Upozorio je ipak da ovo nije reprezentacija Kantona Sarajevo koji po nadležnosti nije dužan finansirati državnu reprezentaciju, ističući da je bilo najava da će iz budžeta Vijeća ministara biti izdvojena određena sredstva, međutim evropska prvenstva za mlade se već završavaju, A reprezentacija je na pripremama, muška A selekcija priprema se za učestvovanje za Eurobasket, ta sredstava još nisu osigurana.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Hiljade građana se okupilo na mirnom protestnom skupu na Marijin dvoru

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat upozorio je da se treba nešto mijenjati u načinu finansiranja bh. reprezentacija jer ukoliko se to ne dogodi BiH neće moći učestvovati i ostvarivati rezultate na evropskim niti svjetskim nivoima.

– Ova djeca brane boje BiH – kazao je ministar, najavivši da će i dalje činiti sve da osigura sredstva te pozvao sve nivoe vlasti da učine isto.

Najavio je da će osigurati sredstva za plaćanje hotela u kojem su smješteni košarkaški juniori kako bi mogli napustiti hotel.

Juniori su izgubili jučer u utakmici za finale Evropskog košarkaškog prvenstva protiv Turske rezultatom (82:77), a kadetska reprezentacija osvojila je zlato na EYOF-u pobijedivši favoriziranu selekciju Španije rezultatom 89:79.

MI2


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.