Svijet iz doba jure [Jurassic World]

- Advertisement -

Una Film najavljuje početak distribucije filmskog spektakla  Svijet iz doba jure / Jurassic World .  Novi producentski poduhvat čuvenog Stivena Spielberga bh publika će moći pogledati od četvrtka 11. juna na redovnim reportoarima: Multiplexa Cinema City Sarajevo, Multiplexa Ekran Zenica, Multiplexa Palas Banja Luka, Kina Novi Grad Sarajevo, Kina Kozara Prijedor, Bioskopa Andrićgrad Višegrad , Kina Theatre Busovača te u više od 50 gradova putem mobilne opreme.

Možete li da zamislite kako dinosaurus izgleda, kako se kreće ili zvuči a da ne pomislite na Park iz doba jure (Jurassic Park)? On nije samo film. On je sjećanje koje svi dijelimo. Definisao je pojam ljetnog blokbastera, najuzbudljiviji odlazak u kino u životu i pružio nam neke od najtrajnijih uspomena na slike i zvuk iz kina.

Dao vam je osjećanje da je prvi dan ljeta stigao. Bio je prvi koji je uveo određene vizuelne efekte koji su vam pomogli da povjerujete da su dinosaurusi ponovo prošetali Zemljom.

Mješajući primjenjivu nauku sa maštovitim scenama koje oduzimaju dah, ovaj film je ispripovijedao poučnu priču o posljedicama mješanja u zakone prirode. Oči su vam bile razrogačene, usta otvorena, a srce brzo udaralo. Park iz doba jure je odgovorio na pitanje koliko priče, zabave i spektakla može da stane u jedan savršen ljetni dugometražni film.

Danas, originalna priča Stivena Spilberga (Steven Spielberg) dolazi do vrhunca pošto park, nekada samo zamisao, u potpunosi oživljava. Dobro došli u Svijet iz doba jure.

Prije 22 godine, dr Džon Hamond je imao san: tematski park gdje posjetioci iz cijelog svijeta mogu da iskuse uzbuđenja u susretu s pravim dinosaurusima. Danas se ovaj san konačno ostvario.

Dobro došli u Svijet iz doba jure, luksuzni kompleks za zabavu i odmor gdje desetine hiljada gostiju kroz svakodnevne susrete istražuje čuda i sjaj nevjerovatnih bića koja su naseljavala Zemlju u praistorijskom periodu.

Smješten na ostrvu u blizini Kostarike, Svijet iz doba jure je pravo čudo prepuno zadivljujućih atrakcija. Djeca jašu pitome mini triceratope u malom zoo vrtu, gomila oduševljeno uzvikuje dok vodeni mosasaurus iskače iz bazena kako bi gricnuo bijelu ajkulu, a porodice fascinirane gledaju dinosauruse svih mogućih oblika i veličina koji ponovo šetaju parkom u bezbjednim ograđenim prostorima na opšte zadovoljstvo.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Svaki ugao parka nadgleda karijerista Kler (Brajs Dalas Hauard / Bryce Dallas Howard), kojoj su neočekivano u ruke dopala dva nećaka, Zak, 16 (Nik Robinson / Nick Robinson) i Grej 11 (Taj Simpkins / Ty Simpkins). Iako ih je mama poslala na nekoliko dana da provedu vrijeme u Svijetu iz doba jure, Kler nema vremena da se bavi klincima, daje im propusnice i šalje ih da istražuju park.

Tvorac čudovišnih životinja u parku je dr Henri Vu (Bd Vong / BD Wong), genetičar koji je nekad radio za InGen, kompaniju koja je stajala iza Hamondovog prvog parka, a sada radi za prebogatog dobrotvora Svijeta iz doba jure, Sajmona Masranija (Irfan Kan / Irrfan Khan). Pošto komercijalni napredak parka zahtjeva inovacije svake godine kako bi se gosti stalno vraćali, dr Vu je primoran da pređe određene etičke granice u nauci, manipuliše genima kako bi stvorio genetski modifikovanog dinosaurusa koji nikad prije nije hodao Zemljom, i čije sposobnosti ostaju tajna.

Najtajnovitija nova vrsta koju je dr Vu razvio i koja tek treba da bude prikazana posjetiocima parka, ogromna je i misteriozna Indominus rex. Odgajano u samo izolaciji pošto je pojelo svog brata, Indomuns rex, čiji je genetsko podešavanje potpuna tajna, ovo stvorenje dostiže zrelost. Da bi procijenila ovo stvorenje i bezbjednost njegove volijere, Kler odlazi u posjetu Ovenu (Kris Prat / Chris Pratt), bivšeg vojnog stručnjaka za ponašanje životinja koji radi u skrivenoj bazi na periferiji parka. Oven već godinama proučava i trenira čopor agresivnih velosiraptora, sa kojima je uspostavio alfa odnos koji uspjeva da uspotavi ravnotežu između njihove potčinjenosti i predatorskog ponašanja.

Kada indominus reks – čije okrtune sposobnosti i inteligencija još nisu poznati – uspije da pobegne i nestane u dubinama džungle, svim stvorenjima u Svijetu iz doba jure, i dinosaurusima i ljudima, počinje da prijeti opasnost. Za Kler, najvažnije život njenih nećaka, koji su skrenuli s uobičajene putanje pomoću vozila žirosfeere koje omogućava 360 stepeni vidljivosti svijeta oko njih. Stoga Oven i Kler kreću u potragu za dječacima dok se red i mir u parku pretvaraju u potpunu propast, a gosti u lovine. Dinosaurusi bježe na otvoreno, bilo da je riječ o zemlji, nebu ili vodi, i započinju pravi rat za opstanak, Nijedan kutak u parku više nije bezbjedan.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Kolina Trevorova (Colin Trevorrow – Safety Not Guaranteed), reditelja filma, odabrao je baš Spilberg, kako bi preuzeo vođstvo fenomenalnog tima koji stoji iza kamere. Ovu ekipu predvode direktor fotografije Džon Švarcman (John Schwartzman – Seabiscuit, The Amazing Spider-Man), scenograf Edvard Vero (Edward Verreaux – X Men: The Last Stand, Monster House), kostimograf Danijel Orlandi (Daniel Orlandi – The Da Vinci Code, Saving Mr. Banks) i dobitnik Oskara, kompozitor Majkl Đijakino (Michael Giacchino – Star Trek: Into Darkness, Dawn of the Planet of the Apes).

Ovu epsku avanturu producirali Fren Maršal (Frank Marshall – the Back to the Future trilogija, franšize Indiana Jones i Borune)m Patrik Krouli (Patric Crowley), a osnovne junake je osmislio Majkl Krajton (Michael Crichton – serija Jurassic Park, televizijska serija ER). Priču Svijeta iz doba jure su osmislili Rik Džafa i Amanda Silver (Rick Jaffa i Amanda Silver – Rise of the Planet of the Apes), a uz njih dvoje scenario su pisali i Derek Konoli (Derek Connolly – Safety Not Guaranteed) i Trevorov.

Izvršni producenti filma su Spilberg i Tomas Tal (Thomas Tull – Godzilla, i film koji je u produkciji Warcraft).

Režija: Colin Trevorrow

Uloge: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, BD Wong i Irrfan Khan

Žanr: epska akciona avantura

Izvršni producent: Stiven Spielberg

Scenario: Rick Jaffa i Amanda Silver, Derek Connolly i Colin Trevorrow

Zasnovano na likovima koje je stvorio: Michael Crichton

Studio: Universal Pictures

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...