Pričalo se na Skupštini N/FS BiH: „Politički pritisci, dajte nam njemačke sudije, BiH treba igrati na Koševu…“

- Advertisement -
Arhiv, ilustracija
Arhiv, ilustracija

Generalna skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela je bitne odluke, među kojima i smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, te pokazala jedinstvo u „bh. kući fudbala“ kao u rijetko kojoj državnoj instituciji, analizira Anadolu Agency (AA).

Skupština N/FS BiH ponudila je i zanimljiva izlaganja, diskusije delegata, pred predstavnici UEFA otkrila i mračne slike iz bliske prošlosti, a sa govornice poslane su i poruke koje pojedincima doskora nisu mogle biti ni u primislima i koje se mogu pozdraviti „palcem gore“. Istina, bilo je i manjih ograničenih razmišljanja koje su izazvale podsmijeh i čuđenja.

„Prošli smo puno toga da bi Savez danas bio na ovako zavidnom nivou. Svi mi koji smo tu godinama, znamo šta se sve dešavalo. Pogotovo se to odnosi na nas koji dolazimo iz Republike Srpske. Kada smo se ujedinjavali 2002. godine bilo je velikih političkih pritisaka na nas. Govorili su nam zašto idete tamo, šta je vama….“, između ostalog, govorio je na jučerašnjoj Generalnoj skupštini N/FS BiH delegat Slaviša Vujić.

– Veći profit na većem stadionu –

Njegov kolega Blaž Živković iz Orašja pohvalio je rad i prihode koje je Savez ostvario u 2014. godini. Međutim, smatra da se od utakmica fudbalske „A“ reprezentacije BiH može više zarađivati.

„Lijepo je to što se puno uložilo u stadion ‘Bilino polje’ u Zenici. No, smatram da se treba ulagati u Olimpijski stadion Koševo, koji je mnogo veći, većeg je kapaciteta i donio bi nam veće prihode. O tome treba razmišljati. Reprezentacija treba igrati u Sarajevu, na Koševu“, istakao je Živković.

Nakon „povuci-potegni“ rasprave oko pojedinih riječi vezanih za izmjene i dopune Statuta N/FS BiH na red je došlo glasanje oko smanjenja broja klubova u Premijer ligi BiH. I prije nego je počelo izlaganje „varnicu“ je izazvao povik delegata Ante Omazića „za iduću sezonu onda nam trebaju sudije iz Njemačke“. Ekspresno riječ je potom uzeo Mile Kovačević, predsjednik entitetskog Fudbalskog saveza RS i član Izvršnog odbora N/FS BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

„Jel’ nam treba onaj sudija iz Njemačke što je priznao gol kada je lopta ušla sa spoljne strane mreže? Ne, ne trebaju nam sudije iz inostranstva, imamo mi dovoljno dobrih sudija u Bosni i Hercegovini koji će iznijeti ovu priču“, poručio je Kovačević, prenosi Anadolu Agency.

„Ekstreman je način da se šest klubova izbaci iz lige naredne sezone. Mislim da se mora skraćivati postepeno, da se sezona 2016/2017. igra sa 14 klubova, te sezona 2017/2018. sa 12″, protivio se Mihdat Sarajčić, delegat iz Travnika, jedan od svega dva suzdržana prilikom premoćnog glasanja sa 56 glasova „za“ neophodnu reformu u fudbalskom društvu najboljih BiH.

– Patriota BiH iz Širokog Brijega –

Josip Bevanda, član Izvršnog odbora N/FS BiH iz Širokog Brijega „sa druge strane nišana“ branio je stav o potrebi za radikalnim smanjenjem broja klubova. Uvjerljivo i argumentovano „do nogu je potukao“ Sarajčića koji nije brinuo za opšte dobro već lokalni i lični interes. I tako Sarajčićeve riječi postale su nebitne i nisu imali bilo kakvog odjeka, ali ono što je nakon toga Bevanda izgovorio odjeknulo je i pokazuje da fudbal pobjeđuje i radikalnu politiku, da nogomet igra za državu BiH i u „najekstremnijim“ dijelovima zapadne Hercegovine.

„Svaka reforma je bolna. Treba je provesti zbog mladih, zbog pučanstva u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini. Idemo u projekt budućnosti bh. nogometa. Naš nogomet najveći je veleposlanik domovine i jedan od onih koji potiče najveći razvoj gospodarstva. Vratimo naše obitelji na stadione“, patriotski govorio je Bevanda neposredno prije usvajanja historijske odluke o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH.

Savez je u 2014. godini poslao najbolje od svog osnivanja. Shodno tome, N/FS BiH zahvaljujući transparentnom poslovanju povukao je sredstva UEFA, te kupio novu zgradu. Od profita izdvojen je milion za rekonstrukciju novog „fudbalsko-nogometnog doma“ u prijestolnici BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

„Živimo san napretka bh. fudbala“, kratko i jasno poručio je Elvedin Begić, statistički i činjenično najuspješniji predsjednik N/FS BiH od osamostaljenja zemlje 1992. godine.

– Moćan zajednički tim Federacije BiH i RS –

Da fudbal u BiH doživljava svojevrsnu renesansu, kao i da je pokretač integracija u zemlji, dokaz da međusobnim uvažavanjem Federacija BiH i Republika Srpska mogu napraviti moćan državni tim govore i gotovo identične poruke predsjednika entitetskih saveza Kovačevića (RS) i Mate Jozića (F BiH).

Oni su istakli da je u radu državnog Saveza očigledan napredak i da je saradnja sa entitetskim savezima izvanredna.

„Imamo šansu da pokažemo kako na ovim prostorima možemo da zajednički funkcionišemo i da budemo mjera drugima“, zaključili su Kovačević i Jozić, te poslali poruku svakom od građana BiH koja je „više od igre“, više od fudbala, odnosno nogometa, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...