Muzej fudbala u Sao Paulu: Historija brazilskog i svjetskog fudbala na jednom mjestu

- Advertisement -

Futbolun tarihi bu müzede

Muzej fudbala u brazilskom jugoistočnom gradu Sao Paulu jedna je od najposjećenijih stanica ljubitelja fudbala, koji se nalaze u Brazilu povodom održavanja Svjetskog prvenstva u ovoj zemlji.

Muzej koji zauzima mjesto među simbolima ovog brazilskog grada nalazi se u okviru kompleksa stadiona Pacaembu, sagrađen je 2008. godine a koštao je oko 33 miliona brazilskih reala (oko 11 miliona eura). Na ulazu u muzej posjetiocima je upućena video poruka dobrodošlice na engleskom i portugalskom jeziku a poruku “Dobro došli” upućuje niko drugi nego legendarni brazilski fudbaler Pele.

Pored brojnih fudbalskih rekvizita u muzeju je oformljen i poseban dio posvećen Peleu, gdje najviše pažnje privlači izloženi dres brazilske reprezentacije sa brojem “10” koji je Pele nosio na finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva iz 1970. godine, odigranoj u Mexico Cityju. 

Muzej koji je građen 13 mjeseci na početku je bio zamišljen kao muzej o historiji brazilskog fudbala, no kasnije je donesena odluka da on ipak uključuje i važne detalje historije svjetskog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Ljubitelji “najvažnije sporedne stvari na svijetu” trenutno u muzeju imaju priliku vidjeti izložbe sa oko 500 fotografija i ukupno šest sati dokumentarnog filma.

Jedan od najzanimljivih dijelova muzeja jeste soba sa video projekcijom utakmica koje su obilježile brazilsku reprezentaciju i zvukovima nezaobilazne sambe. Muzej također sadrži i sobu sa specijalnim zvučnim i video efektima koji posjetiocima pružaju stvarnu atmosferu sa fudbalskih tribina.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U muzeju gdje su izložene fotografije najuspješnijih brazilskih fudbalera, pored legendarnog Pelea nalaze se Bebeto, Ronaldo, Ronaldinho kao i golman Claudio Taffarel također su izložene lopte i kopačke koje su se koristile od 90-ih godina na ovamo. /Anadolija/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...