Andorra la Vella: Ajmo Bosno, ‘ajmo braćo. Naprijed Bosna. Što gledate, naši smo, Crnogorac sam

- Advertisement -

Andorra la Vella, u kojoj će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu (20:45 sati) tražiti prvu pobjedu u kvalifikacijama  za EURO 2016, najviši je glavni grad u Evropi sa nadmorskom visinom od 1.023 metra.

Prelijepi mali grad nalazi se u planinskim masivima istočnih Pirineja između Francuske i Španije i ima oko 22.000 stanovnika. Ne samo u prijestolnici, nego i u cijeloj Andori oko 80.000 ljudi živi izuzetno kvalitetno, a ono što je po nacionalni tim BiH posebno bitno je da uopće ne mare za fudbalom, koji za njih ne da nije “najvažnija sporedna stvar”, već najpopularniji svjetski sport ovdje je marginaliziran, izvještava reporter Anadolu Agency (AA) iz Andorra le Velle.

– Jedva većina u vlastitoj zemlji –

Stanovnici koriste katalonski jezik, a zvanično su u upotrebi i španski, portugalski i francuski. Zanimljivo, većinu jedva čini domicilno stanovništvo. Andorana u vlastitoj zemlji je svega 36,6 posto, Španaca, tj. većinom Katalonaca 33, Portugalaca 16,3, Francuza 6,3 posto. U zemlji površine svega 467,63 kilometra kvadratnih, kao i u BiH ima “ostalih”. Njih je 7,8 posto, uglavnom su to Marokanci i Filipinci na privremenom radu, ali ima i Balkanaca.

Dok je prije sinoćnjeg treninga ekspedicija reprezentacije BiH ulazila na stadion iz ulice pokraj Nacionalnog stadiona neznanac je viknuo:

“‘Ajmo Bosno, ‘ajmo braćo. Naprijed Bosna. Što gledate, naši smo, Crnogorac sam”, kroz smijeh je glasnu podršku dao čovjek koji svoj hljeb zarađuje u Andori, 191. državi po veličini u svijetu.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

“Brat” iz Crne Gore jedan je od rijetkih stanovnika Andorra le Velle sa kojima je izvještač Anadolu Agency razgovarao, a da uopće zna za subotnju utakmicu kvalifikacija za EURO 2016 između Andore i BiH. Andoranima su primarni zimski sportovi, obzirom da u svom dijelu teritorija Pirineja imaju i fantastično skijalište, ali, zanimljivo, i roler hokej, motociklizam, košarka, pa i kriket. Nije da fudbal nikoga ne interesuje, ali…

– Za 19 godina dali samo 35 golova –

Fudbalski savez Andore osnovan je 1994. godine, a od 1996. punopravni je član UEFA i FIFA. Prvu utakmicu reprezentacija narednog protivnika BiH odigrala je 13. novembra 1996. kada je u Andorra la Velli poražena od Estonije 1:6. Najuvjerljivije pobjede u svojoj kratkoj historiji Andora je ostvarila protiv Bjelorusije 2000. i Albanije 2002, oba puta po 2:0. Najteži poraze pretrpjeli su od Hrvatske u Zagrebu (0:7) 7. oktobra 2006. godine i Liberecu od Češke 4. Juna 2005. (1:8).

Jedinu pobjedu u utakmicama za bodove Andorani su zabilježili protiv Makedonije (1:0) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Volej i gol Marca Bernausa i danas se ovdje slavi među malobrojnim fudbalskim zaljubljenicima. U istom kvalifikacionom ciklusu Andora je remizirala u Skoplju (0:0), te u duelu bez golova i sa Finskom, što je bio rekordan broj bodova za ovu selekciju u nekom od takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Ukupno u historiji fudbalska reprezentacija Andore odigrala je 125 utakmica, što kvalifikacionih što prijateljskih i zabilježila tri pobjede, 11 remija i čak 111 puta izgubila. Za 19 godina postojanja nacionalnog tima postigli su samo 35 golova, a primili 350. U Andori postoje dvije fudbalske lige. U većem stepenu takmičenja 1A Diviziji igra osam klubova, koliko ih je i u 2A Diviziji.

– Treći golman BiH vredniji od cijele Andore –

Svi koji će nastupiti protiv BiH su amateri ili u najboljem slučaju poluamateri koji dodatno rade kao novinari, auto mehaničari, vrtlari, elektrotehničari…

Na FIFA listi Andore je jedna od najgore rangiranih reprezentacija svijeta. Zauzimaju 201. poziciju od 209 selekcija. Primjera radi, Ratko Dujković, treći golman reprezentacije BiH, koji se najmanje procjenjuje u timu selektora Mehmeda Baždarevića je vredniji od cijele reprezentacije Andore.

Tržišna vrijednost čuvara mreže mostarskog Zrinjskog je 350.000 eura, a reprezentacije Andore 275.000. Reprezentacija BiH sa svojim zvijezdama, koje i pored svih pokazatelja, kažu, neće potcijeniti subotnjeg protivnika košta 122,8 miliona eura.

Najskuplji među skupima je Miralem Pjanić, igrač Rome koji se procjenjuje na 28 miliona eura. Slijedi Edin Džeko, golgeter Manchester Cityja sa 24 miliona, Senad Lulić 14 miliona, Begović 13, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...