Krađa identiteta u USA je biznis vrijedan 37 milijardi dolara! (infografika)

- Advertisement -

Svake godine u USA više od devet miliona Amerikanaca je žrtva krađe identiteta i prevara vezanih za krađe identiteta. Ovo je “biznis” sa kojim je napravljen promet od 56 milijardi dolara u 2009. godini, a u 2010. brojka je pala, na, i dalje, prilično visokih 37 milijardi dolara.

Statistike pokazuju da u 43% slučajeva, žrtva poznaje kradljivca, a u prosjeku svaka žrtva biva oštećena za skoro $5000. Inače, USA je plodno tlo za kradljivce identiteta, s obzirom na to da se veliki broj birokratskih procedura može završiti internetom: od osnivanja firme, do dobijanja ličnih dokumenata.

U Bosni i Hercegovini i regionu sve češće su kartične prevare, putem kojih zlonamjernici uspijevaju plaćati robu koju kupuju putem interneta.  Cyber kriminal u našem regionu još uvijek nije uznapredovao, ali sa sve većim brojem korisnika koji koriste online plaćanje, i koji svoje podatke  nepromišljeno ostavljaju širom interneta, za očekivati da broj prevara svake godine bude sve veći.

Kako se zaštiti?

Svoje lične podatke, poput datuma rođenja, matičnog broja, adrese, broja telefona i slično, nikada ne objavljujte na internetu. Ako to i činite, nemojte ostavljati tačne podatke, jer ti podaci mogu zlonamjernim hakerima omogućiti krađu identiteta i olakšati im posao otkrivanja vaše šifre na paypal accountu ili na kartičnom accountu.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužna vijest: Alisa Kustura izgubila životnu bitku sa teškom bolešću

Pristup ličnim podacima na Facebooku ograničite samo osobama kojima vjerujete. Pritom, vodite računa također o statistici koja kaže da žrtve u 43% slučajeva poznaju kradljivca. Na osnovu podataka iz Facebook profila, o zanimanju, sklonostima, omiljenim sportskim klubovima ili muzičarima, lako je pretpostaviti koja šifra može biti korištena za pristup online bankarstvu, ili drugom sistemu za plaćanje koji je zaštićen vašom šifrom.

Nikada ne koristite šifre poput: 0000, 1234, ili šifre koje sadrže vaš omiljeni sportski tim, vašeg omiljenog muzičara, ili datum rođenja. To su prve šifre koje će kradljivci pokušati da iskoriste. Vaša šifra treba da se sastoji od brojeva i slova, pri tome vodite računa da koristite i mala i velika slova, kao i, kad god je to moguće, koristite specijalne znakove.

U svojim mailovima ili na računaru, NIKADA nemojte zapisivati bilo kakvu šifru.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjetili ga se prijatelji: Danas bi ubijeni Faris Pendek napunio 19 godina

Po mogućnosti koristite više različitih šifri, i mijenjajte ih svakih nekoliko mjeseci.

U slučaju da primijetite da se sa vašeg profila šalju poruke na Facebook, Twitter ili druge socijalne mreže, a vi niste poslali takve poruke (najčešće se radi o slanju linkova sa virusima ili drugim zloćudnim programima), odmah isključite računar sa interneta, preskenirajte kompletan računar (poželjno je da formatirate u potpunosti računar) i odmah  sa drugog računara promijenite sve šifre. Ovdje je vrlo bitno da ne koristite isti računar pri zamjeni šifri, jer je moguće da imate zloćudni software, koji će i nove šifre poslati kradljivcima.

Ukoliko ste računar koristili za online transakcije, i ukoliko ste sa njega vršili bilo kakvo plaćanje na internetu, odmah zatražite izmjenu pin-a u vašoj banci, promijenite paypal password, (ukoliko ga koristite) i ukoliko imate takvu mogućnost, pratite troškove sa vaše kartice.

Nadamo se da će Vam ovih par savjeta pomoći da se osigurate od zlonamjernika na internetu, i spasiti novac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...