Oglasila se majka dječaka iz Širokog Brijega zbog videa koji je uzdrmao cijeli region: Neću stati, sve će se saznati

- Advertisement -

Cjelokupna bh. javnost jučer je bila šokirana snimkama nastalim u Dječijem vrtiću Trnoružica u Širokom Brijegu koji prikazuje kako jedna od teta s pozornice, tokom božićne priredbe sklanja petogodišnjeg dječaka s Downovim sindromom. Taj snimak, kao i drugi, još potresniji na kojem petogodišnjak sjedi na klupi u hodniku dok priredba traje objavila je dječakova majka.

Iz „Trnoružice“ su se jutros oglasili saopćenjem za javnost, gdje su u startu naveli „da se obraćaju povodom neistinih navoda gospođe Dragane Mandić koje je ista iznijela dana 21.12.2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije prenijeli pojedini internet-portali“.

Naveli su, u najkraćem, da djelatnici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine.

I drugi roditelji su vidjeli kako sam ga uzela, rasplakala sam se

– Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa djelatnika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju – između ostalog su naveli iz vrtića.

Mama Dragana je u vezi s „očitovanjem“, kako je kazala u izjavi za portal „Avaza“, mirna.

– Svako ima pravo na svoje mišljenje i Bogu hvala da je tako. Ja samo znam da neću stati i da moje dijete niko neće ugrožavati. Mislim da se sve vidi na snimkama i na slikama i sve će se saznati. Ništa još nije ostalo da se ne sazna, a naravno da će ravnateljica reći svoje – kaže nam Dragana.

Svog sina Jakova i kćerku Ritu je, naglašava, već ispisala iz tog vrtića, kako je to najavila. U cijeloj priči, kaže, postavlja se pitanje gdje je bio asistent malenog Jakova?

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Ilijaša poginula jedna osoba

– Teta koja je uzela Jakova s pozornice nije njegov asistent. Njegov asistent nije bio uz njega. Mislim, želim da se zna da tete ne želim uvlačiti u sve ovo, one su divne i držale su do Jakova. Ali, zašto je Jakov dva mjeseca bio bez asistenta? Zašto me o tome niko nije obavijestio? Jako sam solidarana osoba i da mi se to reklo, učestvovala bih u tome da se problem riješi. Zašto Jakov nije bio u skupni uredan kada se silazilo na pozornicu, nego je sjedio na teti koja stažira u papama, nije bio u tenama? Došla sam 15 minuta ranije i pratila sam djecu i ranije. I drugi roditelji su vidjeli kako sam ga uzela, rasplakala sam se, a trudna sam i stomak mi je do zuba. Rasplakala sam se kako me sve to pogodilo. Jesu li drugi roditelji vidjeli kako se Jakov sam htio popeti na pozornicu. Pustila sam ga i sam je otišao gore. Na kraju krajeva, ako dijete nije diskriminirano, zašto asistent koji mu je dodijeljen nije bio uz njega. Ponavljam, teta nije kriva, radi samo šta joj rečeno, a asistentu očito nešto drugo – u jednom dahu priča Dragana.

Spominje slučaj od nekoliko mjeseci ranije kada je bila priredba za Dane kruha i kada je uz njenog sina bio njegov asistent. Tada je njen sin, kako kaže, cijelu predstavu iznio bez problema, a tom događaju je prisustvovalo puno više ljudi i program je bio duži nego za božićnu priredbu.

Moj Jakov će ići u privatni vrtić

– Ne odustajem, naravno, legnem mirno, spavam mirno, u srcu sam mirna. Već jednom sam stvari iz vrtića stavila pod tepih, a da sam tada to riješila do ovog ne bi došlo. Gospođa ravnateljica je navela da su oni jedini vrtić koji prima djecu s posebnim potrebama. Ne. Oni su jedini vrtić koji ima besplatnog asistenta, jer su gradska ustanova. Moj Jakov će ići u privatni vrtić i to će biti besplatno, ali asistenta ćemo morati plaćati. Nije problem. Do sada sam ga slala u taj vrtić , jer su tete divne i djeca su divna, kao i njihovi roditelji. Ali, što je politika vrtića takva kakva jeste i što se vrtić vodi politički, to je druga stvar.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća kod Varaždina: Poginula dva muškarca, kvadom upali u rijeku

Nisam mislila da će se lagati na mene i da će govoriti kako sam sve iscenirala. Ja od ovog nemam ništa. Samo želim da moje dijete bude prihvaćeno, kao i sva druga djeca. I, sve ovo što radim i što ću dalje raditi ne radim radi svog djeteta, već i radi svih drugih roditelja koji će imati dijete s posebnim potrebama. Svim roditeljima je potrebno ovo što radim – govori nam ona.

Iznosi kako je dobila nevjerovatnu podršku javnosti, preko 2.000 poruka na Instagramu, ali i na drugi način od mase ljudi.

– Jako puno mama mi se zahvalilo što borim umjesto njih. Bogu hvala da je tako. Ja stati neću. Tražilo se od mene da iznesem kako tražim ostavku gospođe Zdenke. Ja to ne želim. Nikoga ne želim nositi na duši, da neko radi mene ostane bez posla. Danas je teško vrijeme. Gospođa ne treba ostati radi mene bez posla. Samo se treba promijeniti, ali i izviniti se meni i drugim roditeljima! Svi rade greške. Ako je bio problem nedostatka teta u vrtiću, ako je asistent dobio druga zaduženja, samo se trebalo reći – naglašava Dragana.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...