Hronika

Iz MUP-a KS-a upozoravaju građane: Čuvajte se džeparoša

0
Iz MUP-a KS-a upozoravaju građane: Čuvajte se džeparoša, Life.ba
MUP KS

U okviru planskih aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela – krađa i teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način, posebno u svjetlu pojačanog priliva turista na području Kantona Sarajevo, Uprava policije MUP-a KS-a realizuje mjere pojačanog prisustva policijskih službenika na frekventnim lokacijama.

Uprava policije MUP-a KS, istovremeno, provodi operativno-taktičke mjere i radnje radi sprečavanja izvršenja spomenutih krivičnih djela i hvatanja izvršilaca na mjestu događaja.

Tako su timovi policijskih službenika u prethodnom periodu legitimisali i identificirali više osoba sklonih izvršenju ovih krivičnih djela, a za koje postoje operativna saznanja iz ranijeg perioda.

PROČITAJTE JOŠ:  Automobil izgorio ispred porodične kuće: Vještak kaže da je samozapaljenje, vlasnik tvrdi suprotno

Kod nekolicine su prilikom pregleda pronađeni predmeti i artikli koji potiču iz izvršenja krivičnih djela, te su protiv tih osoba preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

S obzirom na činjenicu da je na terenu uočeno više osoba koji su povratnici u vršenju krivičnih djela, a koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, uspostavljena je komunikacija s Terenskim uredom za strance – Sarajevo, a radi budućeg postupanja prema takvim osobama.
Od početka provođenja aktivnosti, Uprava policije MUP-a KS bilježi zadovoljavajuće smanjenje broja prijavljenih krivičnih djela iz člana 286., tzv. „džepnih krađa“, naročito na mikrolokacijama koje su se pokazale najučestalijima u vršenju ovih krivičnih djela – uže područje Starog Grada, stajališta javnog gradskog prevoza i šetališta.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Neumu: Sarajlija i Mostarac uhapšeni brzom reakcijom policije

– Građane pozivamo da više pažnje obrate na lične stvari i dragocjenosti u zatvorenim i prostorima tržnih centara, posebno kada je veća gužva, te da svoje torbe i novčanike ne otvaraju pred osobama koje vrše prosjačenje, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.