Iz MUP-a KS-a upozoravaju građane: Čuvajte se džeparoša

- Advertisement -

U okviru planskih aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela – krađa i teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način, posebno u svjetlu pojačanog priliva turista na području Kantona Sarajevo, Uprava policije MUP-a KS-a realizuje mjere pojačanog prisustva policijskih službenika na frekventnim lokacijama.

Uprava policije MUP-a KS, istovremeno, provodi operativno-taktičke mjere i radnje radi sprečavanja izvršenja spomenutih krivičnih djela i hvatanja izvršilaca na mjestu događaja.

Tako su timovi policijskih službenika u prethodnom periodu legitimisali i identificirali više osoba sklonih izvršenju ovih krivičnih djela, a za koje postoje operativna saznanja iz ranijeg perioda.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: Automobilom namjerno udario dvojicu muškaraca

Kod nekolicine su prilikom pregleda pronađeni predmeti i artikli koji potiču iz izvršenja krivičnih djela, te su protiv tih osoba preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

S obzirom na činjenicu da je na terenu uočeno više osoba koji su povratnici u vršenju krivičnih djela, a koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, uspostavljena je komunikacija s Terenskim uredom za strance – Sarajevo, a radi budućeg postupanja prema takvim osobama.
Od početka provođenja aktivnosti, Uprava policije MUP-a KS bilježi zadovoljavajuće smanjenje broja prijavljenih krivičnih djela iz člana 286., tzv. „džepnih krađa“, naročito na mikrolokacijama koje su se pokazale najučestalijima u vršenju ovih krivičnih djela – uže područje Starog Grada, stajališta javnog gradskog prevoza i šetališta.

PROČITAJTE JOŠ:  U Istočnom Sarajevu uhapšen Đorđe Ždrale?

– Građane pozivamo da više pažnje obrate na lične stvari i dragocjenosti u zatvorenim i prostorima tržnih centara, posebno kada je veća gužva, te da svoje torbe i novčanike ne otvaraju pred osobama koje vrše prosjačenje, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...