Haos u zatvoru u Vojkovićima ne prestaje: Matković se izbo nožem nakon što je sebi zašio usta

- Advertisement -

Milan Matković, koji je prije nekoliko dana stupio u štrajk glađu i zašio sebi usta, danas se nezadovoljan postupkom nadležnog tužioca izbo nožem u bolničkom stacionaru u Vojkovićima.

Inače, Matković već pet dana odbija hranu i vodu, a jutros je tužilac pokušao da ga ispita iako je ovaj osumnjičeni u teškom psihofizičkom stanju.Podsjetimo, Milan Matković je prije nekoliko dana otpočeo sa još trojicom osumnjićenih štrajk glađu u pritvoru u Državnom zatvoru u Vojkovićima. U znak protesta što su im, kako tvrde, pogažena ljudska prava, Matković je tada zašio sebi usta.

Okrivljeni, koji štrajkuju, smatraju da im je uskraćeno pravo na nepristrasno suđenje i vođenje istrage zbog, kako su naveli, stalnih pritisaka, kako od medija, tako i od različitih visokih državnih službenika, uključujući i međunarodne. Oni su već skoro pola godine u pritvoru, za koji smatraju da je neosnovan, piše Klix.

PROČITAJTE JOŠ:  Talačka kriza u zatvoru: Zatvorenik oteo dvojicu robijaša

“Moj branjenik me je tada obavijestio da će stupiti u štrajk glađu”, rekao je za “Novosti” Matkovićev branilac advokat Goran Karadarević.

“Saopštio mi je da nema izbora zbog stalnih pritisaka na objektivnost istrage”, koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Iako halucinira i nije u dobrom psihofizičkom stanju, tužilac je pokušao da ga sasluša”, potvrdio je za advokat Karadarević da se njegov klijent danas dodatno teško povrijedio, nezadovoljan postupcima Tužilaštva BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Katolici slave veliki blagdan: Uskršnja misa u katedrali Srca Isusova okupila vjernike uz pjesmu i molitvu

“Obavijestio sam Ambasadu Republike Srbije u BiH o kršenju ljudskih prava od strane Tužilaštva BiH (Milan Matković, Dragan Supić i Vladica Rakić su srpski drzavljani), jer tužilac na silu pokušava da sasluša okrivljenog Milana Matkovića, iako okrivljeni nije sposoban ni da govori ni da zdravorazumno razmišlja, a još manje da iznese odbranu, jer je pet dana bez hrane i vode. U ovom momentu je najbitnije njihovo zdravstveno stanje koje je kritično”, zaključuje advokat.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...