Dječaci iz Sarajeva napadnuti u Splitu: Trener ukrajinskog kluba pretukao malog fudbalera

- Advertisement -

Dječiji turnir u Splitu završio je sa incidentom u kojem su povrijeđeni dječaci iz Sarajeva.

U polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, u uzrastu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih nogometaša iz Ukrajine. Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni stožer Šahtara.

Kako saznaje portal Crna-Hronika čak 5 dječaka fudbalskog kluba “Sparta” iz Sarajeva završilo je na medicinskom pregledu, a jednom je čak izbijen i zub.

Oglasili su se i organizatori:

“Izražavamo duboko žaljenje zbog dogadjaja koji su se zbili danas u poslijepodnevnim satima, tijekom održavanja zadnjeg dana natjecanja Dalmatinko cup-a, gdje je došlo do incidenta na teretnu izmedju dvije momčadi.

Duboko osudjujemo svaki oblik nasilnog ponašanja i ispričavamo se svima koji su se danas našli u ovoj, za sve nas, neprihvatljivoj situaciji.

Dalmatinko cup od svog osnivanja promiče toleranciju, ravnopravnost i fair play igru. Ovo što se dogodilo danas nije pokazatelj nijednog od navedenog te ćemo se u budućnosti truditi jos više kako se ovakva situacija nikada ne bi ponovila te kako bismo zaista implementirali ideje tolerancije, nenasilja te ispravnog sportskog ponašanja, kako na terenu tako i izvan njega, medju natjecatelje, trenere, posjetitelje i sve ostale sudionike Dalmatinko cup-a.”

Lijepo napisano ali ovaj Cup je bio daleko od fair play. Nacionalisticne prozivke sa strane hrvatskih sudija i nefer sudjenje. Takvo nesto nismo jos nigdje dozivjeli. Sramota za jedan ovakav Cup i sramota za Split. Djecu trebamo kao odrasli uciti sloznosti i fair playu, a ne da smo im ovakav uzor.

Ove godine su dostigli dno dna – daleko od bilo kakvog fair play-a a izmišljanje pravila u nogometu su podigli na novu razinu.

Divljacima strogo zabraniti učešće,a trenerima koji tuku djecu dozivotno zabraniti bavljenje sportom i rad sa djecom!!! Shakhtar Donetsk👎
Apsolutno se slažem da trener Sahtjora ,I ekipa te dece i roditelja više nikad ne učestvuju ni na jednom turniru u regionu.A onda svi skrećemo sa ove glavne teme,pa iznosimo prljav veš i pljujemo organizaciju.

Najveći problem smo mi roditelji,sad vam se obraćam kao bivši fudbalski(nogometni )trener,toliki pritisak lečenje nekih kompleksa,pa psovanja Sudac Sudija ovako sudi pa ajde da ga pljujemo do kraja ,a pritom vas vaša deca slušaju.Da bi se ispunile norme nas roditelja ,realno je da organizator sledece godine uvede war sistem 5 sudiju ,jer je 1 malo.Postovani organizatori,ako planirate da pravite turnir sledeće godine.Deciji turnir.Turnir koji je pre svega posvećen deci .Roditeljima strogo zabraniti pristup,kao i navedenoj ekipi iz Ukrajne.Veliki pozdrav .

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Danas smo bili u finalu sa djecom 2014g SF SPARTA, Sarajevo protiv… (zagreba)
Sudija iz zagreba…

Mnogi roditelji su bili svjedoci igre djecaka iz Sarajeva i kako su došli do finala…
Organizuja samog kupa katastrofa od dolaska djece do samog kraja turnira vjerujte bili smo na mnogim turnirima npr. Turnir Mance cup Beograd koji je najaci turnir u regiji i dalje osvajamo 3mj itd.

Djeca su danas primila GO u finalu na asistenciju sudije al bukvalno i taj isti se GO priznaje to je bilo nevjerovatno…

Svakako je komentar otisao presiroko, dakle sudija nije poništio GO čekao je priliku da samo ošteti Spartu koju je s osmjehom iskoristio naravno da smo morali reagovati i stati s igrom..
Direktor SF Sparte je zvao nekog koji se zove organizator nekog kao turnira koji podvlači da se obavezno ponisti GO i nastavi igrati finale do kraja do čega naravno nije došlo jer njih trener to odbio i uz veliko nezadovoljstvo roditelja s obje strane do toga nije došlo i naravno pokusaj turnira je propao..

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Iskreno se nadamo da će veliko nezadovoljstvo doći na pravu adresu i ovo ostati na pokušaju turnira da kao naprave turnir…..
SRAMOTA

– Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je nogometnih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji nogomet treba biti radost i veselje. To je bio i trebao biti spektakl, na turniru su sudjelovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati.

Turnir je nastao u iznimno zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se ispričati svima koji su morali svjedočiti ovim scenama. – poručio je organizator Bojčić.

I onda se pojavi netko tko se ovako ponaša kako su se ponijeli članovi i pioniri ukrajinskoga kluba. Mi imamo nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalificirani.

– Prekršaji ukrajinskih mladih nogometaša bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagirali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male nogometaše kako bi sigurno otišli svojim kućama. Još nemamo točnih informacija u kakvom su stanju, ali svakako ću vas obavijestiti naknadno. – osudio je takvo ponašanje Domagoj Bojčić piše Jutarnji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...