HronikaLife news

Detalji velike akcije u kojoj je razbijen kartel: Grupom rukovodio Bosanac iz zatvora

0
Detalji velike akcije u kojoj je razbijen kartel: Grupom rukovodio Bosanac iz zatvora, Life.ba

Sudac istrage zagrebačog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za 18 članova međunarodne skupine osumnjičene za masovnu trgovinu raznih vrsta droge u vrijednosti od najmanje 3,4 miliona eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem širom Evrope.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Branimir Puklin je nakon ročišta rekao da sudac istrage dijelom nije prihvatio istražni zatvor u odnosu na pojedine od tih okrivljenika vezano za opasnost od utjecaja na svjedoke, ali je svim u srijedu uhapšenim okrivljenicima određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dijela i opasnosti od bijega, javlja Hina.

Riječ je o skupini koju čine osmero hrvatskih državljana, sedmorica državljana BiH, šestoro državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije, a koji prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhapšeno širom Evrope u međunarodnoj operaciji Balkanski kartel.

Dio skupine se otprije nalazi u zatvoru ili su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Neslužbeno se doznaje da će Hrvatska zatražiti izručenje osumnjičenika koji su uhapšeni u Sloveniji. Skupina je uhapšena u sklopu nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj, a koje su, uz potporu časnika Europola raspoređenih na terenu, koordinirane iz zapovjednog mjesta Ravnateljstva policije u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ:  Zločin u Teksasu: Tinejdžer pobio svoju porodicu jer je mislio da su kanibali i da će ga pojesti

Zapadnobalkansku skupinu navodno je predvodio državljanin BiH Dino Muzaferović (37) zvan Cezar kojeg Europol smatra visokovrijednom metom. Policija, ne otkrivajući identitete, navodi da Muzaferović trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji, gdje je, prema pisanju medija, izručen iz Njemačke.

Uskok je ranije, ne navodeći identitet, izvijestio kako sumnja da je Muzaferović početkom 2022. ustrojio zločinačko udruženje za kontinuiranu nabavu, prijevoz i prodaju kokaina, heroina, marihuane i hašiša, kao i za nabavu i prodaju raznih vrsta i većih količina vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

Mediji ističu da se neke od osumnjičenih u sklopu ove akcije u susjednim državama tereti za likvidacije zaštićenih svjedoka te visokorangiranih policajaca. Tužiteljstvo je preciziralo da je Muzaferović organizirao i finansirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge iz Nizozemske i Belgije, marihuane i hašiša iz Crne Gore, a heroina iz Turske. Muzaferović se sumnjiči i da je pokrivao sve troškove skupine te da je djelovanje vodio iz zatvorske ćelije u Rimu gdje služi četverogodišnju zatvorsku kaznu.

PROČITAJTE JOŠ:  Predstavljao se kao Darko Elez pa advokatima uzimao novac

Skupina je, prema policiji, kroz nabavu, skladištenje i prodaju raspolagala s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje u ukupnoj vrijednosti od najmanje 3,4 miliona eura. Također su raspolagali s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva.

Tokom akcije, policija je kod osumnjičenika pronašla 135.000 eura, četiri pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina te nekoliko lažnih putovnica i osobnih iskaznica.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.