Recept: Prhki kolačići

- Advertisement -

Ovi kolačići su uvijek dobrodošli na našu trpezu.

Potrebni sastojci (za dvije manje tepsije):

500 g glatkog pšeničnog brašna
200 g kristal šećera
2 cijela jajeta
200 g maslaca
120 g mljevenih badema
1 limun, ribana korica
1 kašičica vanilije u prahu, po želji
2 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
pekmez ili marmelada po želji
šećer u prahu, za posipanje

Priprema:
U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, šećerom, praškom za pecivo, mljevenim bademima, koricom limuna i vanilijom u prahu. Smjesu dobro izmiješajte, a potom dodajte maslac narezan na kockice ili listiće pa tijesto razmrvite rukama kako bi se maslac upio u tijesto. Dodajte jaja te ukoliko je potrebno još brašna, malo po malo, dok ne zamijesite glatko prhko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Nemojte pretjerivati s brašnom jer će vam keksići biti tvrdi.
Zagrijte rernu na 180°C. Tepsije za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca i pobrašnite u tankom sloju. Ostavite sa strane.

Tijesto za keksiće odmah razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi, na debljinu oko 0.3 cm. Nemojte da tijesto bude debelo ako ćete keksiće spajati pekmezom. Ovo je idealna debljina jer u njima već ima praška za pecivo pa će se malkice i dignuti u pečenju.

Tijesto izrežite kalupićima za kolače u raznim oblicima po želji, a ako se s kalupićem ne podignu od površine, tupim nožem ih podignite i poslažite u pripremljenu tepsiju. Možete ih slagati jedne do drugih, s razmakom od primjerice 0.5 cm jer neće puno narasti. Vodite računa da imate dovoljno keksića za spajanje. Ostatak tijesta ponovno razvaljajte na tanko pa opet izrezujte dok sve ne upotrijebite.

Keksiće pecite 7-8 minuta. Dovoljno je da su keksići poprimili blijedo žućkastu boju, nemojte čekati da vam zagore jer se jako brzo zapeku. Odvojite ih od tepsije nožem, istresite u zdjelu i pustite da se ohlade.

Ohlađene keksiće spajajte pekmezom po želji, a potom pospite šećerom u prahu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...