Sastojci:
200 ml toplog mlijeka
35–40 g svježeg ili 8–10 g suhog kvasca
1 kašika šećera
850 g mekog brašna
1 kašika soli
300 ml vode
70 + 30 ml ulja
500 g sitnog sira (1 kašičica soli ako sir nije slan)
150 g maslaca ili margarina
1 žumance + 1 kašika mlijeka za premaz
Priprema:
U jednu manju posudu izmrviti kvasac, dodati šećer, pa preliti sve toplim mlijekom.
Izmiješati i ostaviti desetak minuta kako bi se kvasac aktivirao. Za to vrijeme razmjeriti brašno, dodati so i promješati.
Dodati mlaku do toplu vodu, 70 ml ulja i aktiviran kvasac. Sve prvo miješati varjačom, a zatim umijesiti tijesto. Umiješeno tijesto je mekano i ljepljivo.
Na radnu površinu sipati 30 ml ulja, spustiti tijesto i nastaviti mijesiti, sve dok tijesto potpuno ne upije ulje. Podijeliti tijesto odmah na šest jednakih dijelova i svaki dio oblikovati u lopticu.
Poslagati loptice na pouljenu površinu, pa svaku četkicom premazati sa malo ulja i pokriti kesom, pa krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji.
Za to vrijeme izmiješati sir, so po potrebi i omekšao maslac ili margarin. Uzimati jedno po jedno tijesto i razvlačiti ga na dužinu oko 30 cm i visinu 20–25 cm.
Mjerite tako da vam širina tijesta bude koliko je uža strana velikog pleha od rerne, pa onda u dužinu koliko hoćete. Premazati cijelu povrišinu tijesta sa 1/6 nadjeva i urolati.
Staviti rolatić u pleh i isjeći ga nožem u cik–cak. Isti postupak ponoviti sa preostalih pet dijelova tijesta. Prekriti sve kesom i ostaviti 30 minuta.
Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni. Umutiti žumance i premazati pecivo. Posuti po želji nekim sjemenkama i kada se rerna zagrije ubaciti pecivo da se peče.
Pecite 25 minuta, a pečeno pokrijte krpom i ostavite da se ohladi pa poslužite.
Comments