Sastojci:
350 gbrašna
200 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašičice maslinovog ulja
1 vrećica suhog kvasca
2 režnja bijelog luka, sitno nasjeckanog
1 žumance za premazivanje
1 kašičica maslinovog ulja za premazivanje
Priprema:
U zdjelu stavite 200 ml tople vode i dodajte šećer. Promiješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte vrećicu suhog kvasca u i promiješajte.
Ostavite kvasac da odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao i zapjenio.
Pripremite tijesto
U drugu zdjelu stavite brašno i dodajte sol. Promiješajte da se sastojci sjedine.
Dodajte maslinovo ulje. Ulijte kvasac i vodu u zdjelu s brašnom i uljem te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti 15-20 minuta.
Oblikujte lepine
Podijelite tijesto na manje komade, ovisno o veličini lepina koje želite. Oblikujte svaki komad tijesta u kuglicu.
Kuglice tijesta stavite na lim za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između svake kako bi se mogle rastegnuti.
Kuglice pokrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta.
Pospite bijelim lukom
Umutite žumance i pomiješajte ga s maslinovim uljem. Premažite po vrhu svake lepine. Pospite lepine nasjeckanim bijelim lukom.
Lepine pecite 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 220 stepeni ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.