Projekt ‘Volim kuhati’ uči školsku djecu da je ‘zdravlje na tanjiru’ (VIDEO)

- Advertisement -

Pravilna ishrana djece jedan je od najvažnijih faktora i preduslova za normalno funkcionisanje organizma. Svako nekontrolisano, prekomjerno ili nedovoljnono unošenje hrane u organizam, kao i unošenje hrane koja s obzirom na nutritivni sastav ne udovoljava potrebama pojedinca, znatno ugrožava zdravlje djeteta.

Vođeni tim ciljem, udruženje “Radost” predvođeno učiteljicom prirodnog kuhanja Eminom Tahirović organiziralo je projekt “Volim kuhati” namijenjen pedagozima i nastavnicima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te djeci uzrasta od treće do 11 godine.

U razgovoru za Fenu Tahirović je istakla da tim programom planiraju upotpuni čas razredne nastave kako bi povećali interes djece da ‘uđu u kuhinju’.

– Ishrana djece je jako važna kako bi unijela što kvalitetnije nutrijente kako bi što duže i kvalitetnije funkcionirala. Djeca to jako dobro prepoznaju, jer im hrana da materijal da budu aktivni i upoznaju svijet te da razviju kreativnost – istakla je.

Tahirović naglašava da djeca kroz program “Volim kuhati“ uče kako i koju hranu da pripreme, kako da naprave spisak potrebnih namirnica po receptu, kako da lageriju hranu, uče da sjeckaju i režu voće i povrće, kako da postave sto te skuhaju jednostavna jela kao špagete ili rižu.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjetili ga se prijatelji: Danas bi ubijeni Faris Pendek napunio 19 godina

– Naučit će da ne trebaju kupovati jagode zimi ili da žitarice treba držati u staklenim posudicama. Učenje je vrlo jednostavno i prilagođeno uzrastu djece jer je vrijedni tim napravio softver u kojem se nalazi pokazni video-materijal – kazala je.

Ističe da će svako dijete na kraju dobiti certifikat samosvjesnog kuhara u svom domu, nakon čega će imati priliku pohađati još tri kursa, i to: kurs disanja, vježbanja te program “Volim prirodu“ u okviru kojeg će posjetiti farme i uvidjeti kako se na prirodan način uzgajaju biljke i kako se humano odnosi prema životinjama.

Tahirović je dodala da su probni proces projekta već započeli u Osnovnoj školi Safet-beg Bašagić, te da zbog pandemije nisu uspjeli realizirati projekt prema planiranim rokovima.

PROČITAJTE JOŠ:  Drugi dan potrage za malenom Dankom: Helikopter i dronovi na terenu

– Naša djeca će dobiti keceljice i kuhat će za vrijeme razredne nastave. Prema planu, od septembra će se pedagozi, nastavnici i odgajatelji moći prijaviti da koriste softver u educiranju učenika – pojasnila je.

Tahirović je naglasila da je to regionalni projekt u koji su uključeni nastavnici prirodnog kuhanja u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori te je izrazila nadu da će angažman uroditi sjajnom idejom te da će djeca naučeno koristiti u budućem životu.

– Vrlo je bitno da smo svjesni činjenice da je budućnost na tanjuru – istakla je.

Na kraju je podsjetila da su ekološke organizacije na posljednjem samitu koji je održan pod motom ‘Zdravlje je na tanjiru’, stalnim preispitivanjem ishrane čovječanstva uvidjeli da bi se smanjenjem od 470 grama unosa mesnih i mliječnih proizvoda ekosustav oporavio te da bi se klimatski uslovi poboljšali.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...