Namirnice koje nikad ne biste smjeli podgrijavati!

- Advertisement -

Zbog ubrzanog ritma života, većina nas pribjegava podgrijavanju kuhanih obroka samo kako bismo uštedjeli na vremenu.

Kuhanjem veće količine hrane koja će nam ostati za idući dan ili nekoliko njih štedimo vrijeme i novac, no bez obzira na to postoje namirnice koje ne bismo smjeli više puta zagrijavati.

Podgrijavanjem tih namirnica one često postaju kancerogene, a posljedice mogu biti povraćanje, proljev, pa čak i trovanje.

Piletina

Piletina je bogata bjelančevinama i upravo zbog toga se ne bi smjela podgrijavati nakon što je jednom kuhana. Podgrijavanje uzrokuje promjenu u strukturi proteina, što  može uzrokovati probavne tegobe. Ako vam ostane piletine, možete je koristiti u salatama ili sendvičima ili napraviti od nje namaz.

Krumpir

Koliko puta ste dosad podrgijavali kuhani ili pečeni krumpir? Krumpir se često koristi u većini domaćinstava i jedan je od najčešće korištenih prehrambenih proizvoda. Ovo povrće bogato škrobom ima brojne zdravstvene koristi i najbolje ga je konzumirati kada je friško kuhano i ohlađeno. Podgrijavanjem krumpir postaje teže probavljiv i može izazvati osjećaj težine u želucu. Ako kuhate jelo koje sadrži krumpir za sljedeći dan, najbolje da gotovom jelu dodate svježe skuhani krumpir, tj. prije nego što ćete ga konzumirati.

Špinat

Popajeva omiljena hrana vrlo je hranjiva, ali je morate izbjegavati ponovo zagrijavati. Špinat sadrži puno nitrata koji sami po sebi nisu toksični, ali ako ga podrgrijavate mogli bi postati.

Riža

Rižu nerijetko pripremamo u većoj količini kako bi je ostalo i za večeru ili za dan kasnije. Nije ju preporučljivo podgrijavati jer može sadržavati bakterije koje pak mogu uzrokovati trovanje hranom. Kuhanjem riže te se bakterije uništavaju, no nikada sa sigurnošću ne možemo znati da su uništene baš sve spore. Iz tog razloga rižu se ne preporučuje jesti nakon što se ohladila jer su to idealni uvjeti da se preživjele spore bakterija razmnože i izazovu zdravstvene probleme.

Jaja

Kuhana ili pečena jaja su sinonim za doručak i ne smiju se nikad podrgijavati jer mogu dovesti do razvoja toksina i uzrokovati ozbiljne probleme u probavnom sustavu. Jela koja sadrže jaja općenito nisu opasna ako se podgriju na temperaturama većim od 70 stepeni Celzijevih. Ako vam je ostao višak kuhanih jaja, možete ih iskoristiti za hladne salate, npr. od krumpira i luka.

Gljive

Jelo pripremljeno od gljiva najbolje je pojesti odmah nakon što se pripremi jer su gljive izuzetno osjetljiva namirnica. Isto vrijedi i za umake, omlete ili supe od gljiva jer ponovno konzumiranje nakon podgrijavanja može dovesti do probavnih smetnji u vidu grčeva i proljeva.

Celer, mrkva, cikla

Ukoliko kuhate supu ili varivo u kojem je korijenasto povrće kao što je celer, prije ponovnog podgrijavanja, izvadite ga iz jela. Isto vrijedi i za mrkvu i ciklu jer ponovnim zagrijavanjem tih namirnica mogu nastati kancerogeni spojevi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...