Kafa na zdraviji način – 5 načina kako da to učinite

- Advertisement -

Želite da vaš dan započnete zdravije, ali ne možete se suočiti sa odbacivanjem omiljenog jutarnjeg napitka tj. kafe? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, znajte da niste sami.

Sačuvane pretrage za „zdravu kafu“ na Pinterestu su porasle za 218% i čini se kako se alternative za običnu kafu danas traže više nego ikad.

Za vas smo potražili neke od jednostavnih načina kako da unaprijedite svoju dozu jutarnje kafe, od jednostavnih začinskih dodataka, do antioksidanata, kako ne bi ste morali u potpunosti odustati od nje.

KAFA SA CVEKLOM

Možda zvuči kao pomalo čudna kombinacija, ali ovaj napitak ima mnoge prednosti. Istina, kafa u kombinaciji sa cveklom će biti nešto što ili mrzite ili naprosto obožavate. Sok od cvekle bogat je nitratima koji pomažu u poticanju proizvodnje nitričnog oksida. Kao rezultat, to snižava krvni pritisak, poboljšava protok krvi i dokazano je da poboljšava aerobni kapacitet, kao i izdržljivost. Ovaj napitak bi mogao biti savršeno pojačanje prije tjelovježbe, da ne spominjemo i to da je cvekla prepuna kalija, željeza i vitamina C.

KAFA SA ĐUMBIROM

Ako vam je potrebna dodatna toplota zimi, đumbir će sigurno pomoći da se ugrijate iznutra. Osim toga, poznato je da đumbir pomaže u borbi protiv prehlade i gripe, što ga čini idealnim začinom za nadolazeće doba godine. Štaviše, koristan je i kod mamurluka, a koristi se i kao uobičajeni kućni lijek za borbu protiv mučnine.

KAFA SA CIMETOM

Prstohvat ovog ukusnog začina može donijeti slatki okus bez potrebe za dodavanjem šećera. Cimet je također pun antioksidanata koji štite od slobodnih radikala i općenito jača zdravlje. Štaviše, trenutno se ispituju i njegova anti-upalna svojstva.

KAFA SA KAKAOM

Kakao može biti savršen dodatak vašoj kafi. Osim odličnog ukusa, krcat je i flavonolima, antioksidantima koji su vrsta polifenola koji poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također je odličan način povećanja razine vlakana i sadrži magnezijum za dodatni zdravstveni udarac. Međutim, imajte na umu da kakao pruža dodatni kofein kafi, stoga imajte na umu i sveukupni unos, posebno ako ste skloni razdražljivosti i nervozi.

KAFA SA KAJENSKIM PAPROM

Ako želite pravi jutanji energetski udarac, kajenski papar je odlično rješenje za to. Ovaj začin posebno je bogat sastojkom koji se zove kapsaicin, koji ima protuupalna svojstva, stoga se preporučuje i kako bi umanjio bol od artritisa. Kajenski papar također jača metabolizam i zdravlje probave. Za ovaj napitak će vam biti potreban samo mali prstohvat ovog začina, sve mimo toga će vam zapaliti usta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...