noPhoto blokira radar kamere

- Advertisement -

U posljednoj deceniji, upotreba radar kamera je dosegla vrhunac. Kamere koje snimaju prolazak kroz crveno i  prekoračenje brzine nalaze na sve strane, a mišljenja o njihovoj efikasnosti su podijeljena. Dok vlasti i policija tvrde da kamere sprečavaju broj nesreća i da povećavaju sigurnost u saobraćaju, brojne studije, barem u pojedinim državama u SAD, govore suprotno tim tvrdnjama.

Statistike nesreća su se čak i povećale u državama koje su uvele veliki broj rada kamera. Međutim, vlasti i policija su zadovoljni sa radom kamera. Vrlo efikasno pune budžete i prave su zlatne koke. Zato ih danas susrećemo na svakom čošku.

Zabrinut zbog narušavanja privatnosti, a i zbog stalnih kazni koje je dobijala njegova porodica, Jonathan Dadrow je smislio uređaj koji će spriječiti, vrlo jednostavno, fotografisanje tablica. Nazvao ga je noPhoto i uređaj je trenutno u testnoj fazi. Jonathan trenutno skuplja novac za registraciju i pokretanje proizvodnje (potrebno oko 80.000 dolara), i nada se da njegov uređaj neće koristiti neodgovorni vozači.

Uređaj funkcioniše vrlo jednostavno, Okvir za tablice je opremljen sa dvije ksenon bljeskalice i senzorom koji registruje bljesak radar kamere. U momentu kada prepozna da je kamera aktivirana, senzor aktivira dvije bljesaklice ugrađene u tablicu, na taj način radar kamera dobija potpuno bezkorisnu fotografiju automobila bez tablica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Istraživanje pokazalo negativne strane rada u virtualnoj stvarnosti

Pandemija koronavirusa utjecala je, među inim, i na potpunu...

Prvi Prestigio tablet sa Windows operativnim sistemom

Prestigio, brzorastući i etablirani brand u više od 75...

Vívofit, fitness narukvica

Pretvorite vaše dobre vibracije u životne navike uz elegantnu...

Štednja za kokuze, kreativan način #video

P retpostavimo da imate dovoljno kovanica, tako...

F-Bombe su budućnost špijunaže

Jeste li čuli kada za F-Bombe? Ime je baš...