[video] Prvi krugovi novog bolida Scuderie AlphaTauri na stazi

- Advertisement -

Nova sezona FIA Svjetskog prvenstva u Formuli 1 počet će 20. marta trkom za Veliku nagradu Bahraina. Pierre Gasly i Yuki Tsunoda iz tima Scuderia AlphaTauri nestrpljivo očekuju predsezonsko testiranje ove sedmice u Barceloni, nakon što su u Misanu uspješno isprobali svoj novi AT03 bolid.

Nakon ohrabrujuće sezone 2021, u kojoj su Francuz Gasly i japanski novajlija Tsunoda zajedno osvojili 142 boda i šestu poziciju u poretku konstruktora, njih dvojica su sjeli za volane svojih novih bolida i odradili impresivne probne vožnje.

Oba vozača su po prvi put vozila bolid AT03 u kojem će se takmičiti u sezoni 2022, odvezavši ukupno 100 km na stazi Misano u Italiji, nedaleko od sjedišta tima u Faenzi.

Pored novih tehničkih propisa koji donose drastične promjene u aerodinamičkoj potisnoj sili F1 vozila, vozači su isprobali i nove 18-inčne gume u nezgodnim vlažnim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Dvojac je sada već u Barceloni, gdje se od 23. do 25. februara voze prve zvanične predsezonske testne vožnje, dok se drugi krug zvaničnih testiranja vozi od 10. do 12. marta u Bahreinu pred početak sezone.

„Novi bolid je stvarno drugačiji i moram reći da je prvi osjećaj vožnje u njemu prilično dobar, iako je staza bila mokra i klizava. Zaista se nadam da će ova nova generacija vozila poboljšati trke, što sve nas vozače čini uzbuđenim. Ovo je potpuno nov automobil, koji tek treba upoznati. Dakle, počinjemo sada u Barceloni, gdje ćemo imati pune ruke posla kako bismo maksimalno iskoristili šest dana testiranja koji su nam na raspolaganju prije prve trke u Bahreinu“, rekao je 26-godišnji Gasly.

„Na dan snimanja imamo vrlo ograničen broj kilometara u automobilu, ali po onome što sam do sada otkrio, imam pozitivan osjećaj u vezi AT03. Želim iskoristiti naredne dane testiranja da steknem povjerenje u novi bolid, naučim što više mogu i pružim inženjerima što bolje povratne informacije, kako bismo spremni dočekali početak sezone i trku u Bahreinu“ dodao je Tsunoda (21).

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

„Može se reći da su tehničke izmjene za predstojeću sezonu najveće koje su u Formuli 1 napravljene u jako dugo vremena, tako da je ove godine velika razlika“, prokomentarisao je Jody Egginton, tehnički direktor ekipe Scuderia AlphaTauri.

„Prvi utisak o bolidu AT03 je jako pozitivan. Nadam se da će borbe na stazi biti mnogo neizvjesnije. Za Formulu 1, kao i za svaki sport, veoma je važno da više takmičara može pobjeđivati u trkama. Mislim da F1 ide u pravom smjeru sa novim pravilima“, kaže Franz Tost, direktor tima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...