Pokvario se tunel u Maranellu, Ferrari renta Toyotin tunel

- Advertisement -

Ferrari je objavio da će privremeno zatvoriti svoj “aerodinamički tunel”,, poseban laboratorij koji koriste za testiranje komponenti koje se koriste kao dio aerodinamičko paketa Formula 1 bolida.

Tunel je prijeko neophodan za dizajniranje komponenti, a u posljednje vrijeme aerodinamika je jako važna. Inžinjeri u Ferrariju su početkom godine posumnjali u ispravnost podataka koje dobijaju nakon testiranja u tunelu, jer su se preinake koje su pravili na aerodinamici bolida za 2012 godinu pokazale prilično neuspješne u praksi.

U tunelu bi bilo sve u redu, ali kada bi bolid izvezli na stazu, nije davao perfomanse kakve bi trebalo na osnovu podataka testiranja u tunelu. Već polovicom sezone, Ferrari je odlučio da ne koristi svoj tunel, nego su počeli iznajmljivati tunel od Toyote.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Inžinjeri su sada još više zbunjeni, jer upoređujući podatke iz Toyotinog tunela i podatke koje imaju sa testiranja iz Maranella, ponekada su identični, ali ponekada se drastično razlikuju. Stoga je Luca di Montezemollo odlučio da se tunel potpuno zatvori i prestane koristiti sve dok se ne otklone problemi.

“Tunel je zatvoren do daljnjeg, odnosno dok ne bude poptuno ispravan. Potrebno je uraditi puno kalibracija i otkriti zašto u stvari imamo pogrešne podatke. Radovi će trajati jako dugo, i malo je vjerovatno da će tunel ponovno biti otvoren prije januara naredne godine.” kaže se u saopštenju Ferrarija.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Ferrari će zbog problema sa tunelom, svoj bolid za 2013. godinu morati testirati u Toyotinim postrojenjima. Sreća, pa se Toyota više ne takmiči u Formuli 1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...