Monisha Kaltenborn bit će najmoćnija žena u Formuli 1

- Advertisement -

portrait-monisha-kaltenborn

Monisha Kaltenborn, sadašnji CEO Sauber F1 tima, mogla bi uskoro postati najmoćnija žena Formule 1 i motorsporta uopšte. Već dugo se očekuje odlazak Bernija Ecclestonea iz Formule 1, međutim Bernie je još uvijek vitalan i aktivan na svim kontinentima. Ako ga zdravlje i starost (ima preko 82 godine i od nedavno novu duplo mlađu ženu) i dalje služe i nisu prepreka da i dalje obavlja svoj posao, sudski proces zbog podmićivanja u Njemačkoj mogao bi ga ipak natjerati da ode konačno u mirovinu.

Već ranije se spominjala gospođa Kaltenborn kao mogući Bernijev nasljednik, a nju je preporučio sam C. Horner iz Red Bulla. Kada je Monisha Kaltenborn preuzela funkciju CEO u Sauber F1 timu, dosta poznavalaca Formule 1 je bilo skeptično. Austrijanka, indijskog porijekla, sa dvoje djece, nije baš najbolji kandidat za Formula 1 šefa, no vremenom Monisha je pokazala da je sposobnija od većine muškaraca koji obavljaju funkciju sličnu njenoj. Obezbijedila je budućnost Sauber F1 timu, potpisavši nove sponzorske ugovore, i njen sledeći korak bi mogao biti posao Bernija Ecclestonea.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Bernie nije izmislio Formulu 1, ali je našao način da je potpuno iskomercijalizuje i obogati sve timove i sve koji imaju doticaja za F1, ali u prvom redu uspio je stvoriti svoje basnoslovno bogatstvo. Kao i svaki multimilijarder gazit će preko mrtvih samo da dođe do par dolara više, što je i pokazao odnos prema Mosley kada se nekadašnji dugotrajni predsjednik FIA-e našao u sex skandalu. Bernie je svoje carstvo i poziciju stvorio upravo zajedno sa Max Mosley, ali mu to nije smetalo da mu odmah okrene leđa čim je postalo nezgodno.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Preživio je sve moguće pokušaje preuzimanja izuzev atentata na koji se niko izgleda nije usudio (ili barem nije poznato), i nekako je uvijek uspijevao ostati na ključnoj poziciji. Sada, u 82 godini života, možda će morati potpisati kapitulaciju i otići u penziju, prepustivši konce F1 u ruke veoma sposobne žene: Monishe Kaltenborn.

“Zašto ne bi bila žena. Žene nemaju problem sa egom kao muškarci. One moraju samo napornije raditi da bi postigle cilj, ne moraju igrati golf da bi potpisali ugovor. A zato što im je ego manje važan manje su i emocionalne u donošenju poslovnih odluka. Vjerujem da je realno da se na ovoj poziciji nađe žena”- Izjavio je B. Ecclestone

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...