F1 u brojevima: Najveća brzina 349,2, popilo se 43,250 šoljica kafe

- Advertisement -

„Sport u brojevima“. Takva je Formula 1. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o uspješnoj sezoni koja je nedavno završena, a zahvaljujući F1 dobavljaču guma Pirelli.

349.2…

Sergio Perez završio je na 16. mjestu ove godine sa 14 bodova za Sauber, koji se pozicionirao na sedmom mjestu kad su u pitanju konstruktori. Ovaj 21-godišnji Meksikanac najbolji rezultat imao je na Velikoj nagradi Velike Britanije, bio je sedmi, međutim, on je ovu sezonu obilježio kao najbrži vozač zahvaljujući Pirelli gumama. Dostigao je čak brzinu od 349.2 km/h (217mph) na kvalifikacijama u Italiji. Talentirani rookie zadržao je svoje mjesto u Sauberu i dobio šansu da to opet ponovi sljedeće godine.

34,600…

F1 već neko vrijeme pokušava da se okrene zaštiti okoliša kako bi pobili kritike onih koji kažu kako je taj sport rasipan i štetan za okolinu. Očigledno nije tako kad su u pitanju gume. Prema kompaniji Pirelli svaka od 28,600 trkaćih guma (24,000 za suho i 4,600 za vlažno vrijeme) i 6,000 testnih guma se reciklira.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

1,111…

Bilo je 1,111 ulazaka u boks u toku ove sezone, 26 su bile kazne, što znači da je preko 1000 stajanja bilo zbog promjene guma. Najbrži je bio Mercedesov tim u Kini sa nevjerovatnih 2.82 sekundi.

5:13…

Očigledno je da se neko mora pobrinuti za brdo guma koje ostanu nakon svake utrke. Neko mora postaviti gume na felge, napuhati ih i dovesti u ravnotežu. Sebastian Vettel okušao se u podešavanju guma sa direkotorom Pirellija Paulom Hemberyjem na Buddh International Circuit u Indiji. Zadivljujuće je bilo što je ovaj njemački vozač oborio Paulov rekord za 31 sekundu, a nikada prije toga nije podešavao gume. Šefu Pirellija to je pošlo za rukom nakon 5 minuta i 44 sekunde, a Seb je to riješio za samo 5 minuta i 13 sekundi.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

43,250…

S obzirom na to da je F1 sport koji zahtijeva puno energije, zato ne čudi činjenica da se tokom prošle sezone popilo ni manje ni više nego 43,250 šoljica espresso kafe, da ne spominjemo da je njihov chef skuhao oko 1,220 kg. Toliko je otprilike težak jedan Porsche 911 GT3, ali naravno on košta puno više. Tolika količina tjestenine sadrži 870 kg ugljikohidrata i oko 4.3 miliona kalorija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...