Broj 13 nesretan za Vettela i Red Bull, Newey mora početi ispočetka

- Advertisement -

Prva testiranja za Red Bull Racing tim pokazalo se kao prava noćna mora. Nakon samo 13 odveženih krugova, ekipa se spakovala i napustila stazu Jerez, a Adrian Newey čini se mora dizajnirati novi bolid faktički od nule.

 redbultest

“Adrian mora početi ispočetka. Definitivno.” – Izjavio je Daniel Ricciardo. Tim je uspio odvesti jedva 13 krugova sa novim bolidom, a i tih 13 krugova je bilo dosta problematično. Iz Red Bull ekipe tvrde da većinu krivice vide u dobavljaču motora. Renault je djelimično i priznao krivnju, rekavši da imaju slične probleme sa svim timovima koji koriste njihove motore.

Međutim, čini se da je djelimično kriv i Adrian Newey, koji je, tako karakteristično za njega, pokušao sa novim dizajnom smanjiti sve komponente i “strpati” ih u što je moguće manji prostor, učiniti ih maksimalno kompaktnim. Izgleda da je pretjerao u tome i prešao granicu, jer sa novim motorima menadžment hlađenja je postao izuzetno bitna.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

adrian newey

“Mislim da ne može puno više učiniti na stazi i da je prilično sretan što sada radi u svom uredu u Milton Keynes. Vrijeme je još uvijek na našoj strani. Čak i ako se pojavimo na prvoj trci sezone sa problemima koje ne uspijemo riješiti to neće biti katastrofa, jer sezona je dugo i ima dosta vremena da ispravimo greške.”– izjavio je Ricciardo.

Prema glasinama, Newey i nije bio toliko sretan što je morao ponovno u svoju kancelariju kako bi dizajnirao ponovno veći dio bolida. Prema istim glasinama, došlo je do oštre rasprave između njega i Rob White iz Renaulta, gdje su jedan drugog optuživali za uzrok problema.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha
S.Vettel sa Guillaume Rocquelin
S.Vettel sa Guillaume Rocquelin

Red Bull nije jedina ekipa sa tehničkim problema prvih dana testiranja, međutim ostale ekipe su uspjele odvesti desetke krugova na stazi. Felipe Massa, koji od ove godine vozi za Williams, ustvrdio da se vidi jasna razlika između bolida, što do sada nije nikada nije bio slučaj: “Ne govorim samo o perfomansama. Kao da su na stazi tri potpuno različite kategorije bolida: Ferrari, Renault, i Mercedes. To se vidi i u načinu ubrzavanja, kočenju, svemu.”

Bernie Ecclestone je osudio uvođenje novih pravila, ustvrdivši da je bio protiv uvođenja novih motora, rekavši da su nova pravila proizvela totalnu farsu od Formule 1.

PHOTO: Getty Images / Infiniti Red Bull Racing

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...