Bernie Ecclestone priznao da je podmićivao i šefove Formula 1 timova

- Advertisement -

maxresdefault

Eddie Jordan, Alain Prost i Tom Walkinshaw primali su mito od Bernija Ecclestona. Ovo je izjavio sam Bernie na suđenju u Londonu.

Jordan, Prost i Walkinshaw su na svoje privatne račune primili po 10 miliona dolara kako bi potpisali novi Concorde sporazum 1998. godine. Sva trojica su tada bili šefovi timova, i da nije bilo njihove suglasnosti tadašnji Concorde ne bi bio potpisan.

Novac je Bernie isplatio putem svog porodične firme Bambino na privatne račune šefova timova. Kada je na sudu u Londonu upitan; “Da li je tačno da je ovaj novac isplaćen kako bi se osiguralo da njihovi timovi potpišu Concorde sporazum?” Bernie je odgovorio da je to tačno.

Bernie Ecclestone je na sudu i protiv njega se vodi postupak koji bi mogao dovesti do toga da Bernie ostatak života provede iza rešetaka, iako je to malo vjerovatno. Njemačka policija je otkrila da je Bernie davao mito bivšem bankaru Gerhard Gribkowsky, koji, kada ga je policija suočila sa dokazima, za sve okrivio Bernija Ecclestonea, utvrdivši da se bojao za svoj život te se osjećao fizički ugroženim.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Navodno je Gerhard Gribkowsky u strahu za svoj život primio milionsko mito, a kako se suđenje odvija, sve jasnije postaje da je Bernie svoje Formula 1 carstvo izgradio na mitu i korupciji.

Na optužbe zbog koji se brani na sudu, Bernie odgovara da je bio  primoran dati mito jer mu je Gribkowsky prijetio i jer ga je ucijenjivao. No izgleda da se Bernie pomirio sa svima i iznosi razne druge informacije. Izgleda kao da je svjestan da se njegovo carstvo ruši i da je sada svakako svejedno šta će se desiti.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Formulu 1 pogađa sve više afera, ali ovo bi mogla biti jedan od najvećih, obzirom da je Bernie priznao davanje mita šefovima timova. Sada je samo pitanje vremena kada će se otkriti slične uplate drugim timovima.

U međuvremenu još jedna afera tek počinje pogađati F1. Nigel Stepney, koji je bio jedna od centralnih figura afere špijuniranja između Ferrarija i McLarena, otkrio je nedavno da je Ferrari u prvoj utrci 2007. godine koristio tzv. “pokretni pod” bolida, što je dalo veliku prednost Raikkonenu u toj utrci u kojoj je naravno i pobijedio.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...