Bernie Ecclestone: “Nova pravila su proizvela totalnu farsu”

- Advertisement -

f17

Formula 1 ove godine se drastično mijenja. Nova pravila po pitanju motora koji će se od ove godine koristiti, na kojima je insistirala FIA, dovela su do toga da se veliki broj fanova ovog sporta pita da li F1 treba ovako izgledati. Još je rano govoriti, ali prva testiranja u Španiji, odista liče na cirkus.

Aktuelni svjetski šampion je jedva odvezao nekoliko krugova, prvo jer su mehaničari naopako montirali jedan dio na njegovo bolidu, a kasnije i zbog problema sa samim bolidom. Prvi dan testiranja je prošao tako što su F1 vozači odvezli svega par krugova, a i na to se dugo čekalo. Ranijih sezona bilo bi uobičajeno da se odvee 30-50 krugova već prvog dana. Svi timovi imaju ogromni problema sa pouzdanošću i najčešća slika koju gledamo iz Španije su bolidi pored staze i vozači i inžinjeri sa upitnicima iznad glave.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Kada se najavila Formula E, takmičenje u kojem će učestovati “Formule” sa pogonom na električne motore, mnogi su kritikovali ideju, jer svaki fan voli čuti gromoglasnu buku Formula 1 motora. Da se razumijemo, ne postoji ništa fascinantnije i više opijajuće za fanove automobilizma od urlika na 18.000 obrtaja. Na prvim testiranjima je bilo jasno da takvih zvukova više neće biti. Ovo više zvuči kao Wartburg nego kao vrhunski bolid.

bernie-moneyBernie Ecclestone, kojemu i dalje prijeti zatvor zbog korupcijske afere, svu krivicu za već rastuće negodovanje fanova Formule 1 prebacio je na FIA-u, koja je insistirala na uvođenju novih, turbo motora: “Testiranja u Španiji pokazuju da su nova pravila proizvela totalnu farsu. Pogledajte šta se dešava posljednjih dana. Ja sam rekao da će tako biti. FIA i Formula 1 timovi su insistirali na ovoj izmjeni i rekao sam im da će se ovo desiti. Ako žele da se ovako trkaju trebali su se prijaviti na Le Mans utrke. “

Dio novih pravila je i nastojanje za smanjivanje potrošnje goriva, što je Ecclestone nazvao još jednom besmislicom: “Pogledajte samo Mercedes. Gdje god oni idu voze za sobom 53 kamiona. Ako zaista žele da smanje potrošnju neka prestanu raditi takve stvari.”

Sa novom generacijom F1 mtoora, izgubio se i karakteristični zvuk F1 motora, što posebno frustrira i fanove a i Bernija: “Ljudi žele buku. To je nešto posebno, nešto što postoji samo u Formuli 1. Sada imamo tihe motore, i nikoga na stazi.” 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...