Sarajevo: Nakon 22 godine počinje obnova zgrade Olimpijskog muzeja “Vila Mandić”

- Advertisement -

Sarajevo: Nakon 22 godine počinje obnova zgrade Olimpijskog muzeja "Vila Mandić"

Predsjednik Olimpijskog komiteta (OK) BiH Siniša Kisić najavio je početak intenzivne kampanje za obnovu i stvaranje uslova da zgrada Olimpijskog muzeja “Vila Mandić“, u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, koja je simbol Zimskih olimpijskih igara (ZOI), ponovo bude stavljena u funkciju, u okviru obilježavanja 30. godišnjice ZOI, javlja Anadolu Agency (AA).

On je kazao da su ranije u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom napravili projekat čije su dvije faze završene i za koje je utrošeno oko 350.000 KM.

“Došlo je vrijeme i stvorili se uslovi da ponovno krenemo u realizaciju projekta, prije svega, obnove fasade Olimpijskog muzeja. Naišli smo na svesrdnu podršku i pomoć ambasadora Republike Francuske Žila Rolana i Fondacije ‘Sarajevo, srce Evrope’, gradonačelnika Ive Komšića zajedno sa gradom Istočno Sarajevo. Oni podržavaju ovaj projekat koji promoviše zajednički duh i stvaranje“, rekao je Kisić.

Na početku rata u BiH, 27. aprila 1992. jedna od prvih kulturnih institucija, pored Orijentalnog instituta i Nacionalne biblioteke, koja je granatirana i uništena bio je Olimpijski muzej u Sarajevu. Angažovanjem zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice u teškim ratnim uslovima eksponati Olimpijskog muzeja su evakuisani i spašeni, te pohranjeni na sigurna mjesta u podrume Zetre. Olimpijski muzej trenutno je smješten u kompleksu Zetre.

Francuski ambasador Žil Rolan rekao je da je mu je velika čast i zadovoljstvo najaviti pokretanje projekta.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

On je kazao da se radi o projektu koji prelazi granice BiH, te da obnova muzeja, koji je uništen za vrijeme opsade Sarajeva, znači okretanje nove stranice ka budućnosti i gledanje u nju u duhu mira i pomirenja.

“To je upravo poruka koju želimo poslati. Više izvora će finansirati obnovu ove zgrade. Na prvom mjestu je direktna pomoć Francuske kroz Francusku misiju. Zatim, sredstva koja se finaliziraju kroz Fondaciju ‘Sarajevo, srce Evrope’, koju podržava Evropska unija. I na trećem mjestu jeste pomoć koja se dogovara sa Međunarodnim olimpijskim komitetom“, pojasnio je Rolan.

On je najavio i promotivnu kampanju, koja će biti upućena na sve građane BiH, po nazivom “1 KM za moj muzej“. Rolan je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo povodom bratimljenja grada Grenoble sa Gradom Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Predsjednica Fondacije “Sarajevo, srce Evrope“ Jasmina Pašalić kazala je da se radi o projektu koji u sebi ima topline i koji je svima u srcu drag. Ona je također istakla da će ovim projektom biti poslana poruka mira iz Sarajeva, koja će ponovno staviti Sarajevo u žižu evropske i svjetske javnosti.

“Imamo sve mogućnosti i podršku da pošaljemo svijetlu sliku o Sarajevu, koje može biti domaćin događajima koji imaju za cilj da pokažu spremnost na pomirenje, saradnju i okrenutost prema budućnosti“, poručila je Pašalić.

PROČITAJTE JOŠ:  Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić je kazao da se nada uspješnoj realizaciji projekta.

“Mi smo 1984. godine pravili ovaj muzej, 1992. godine spašavali, 2004. godine otvorili i sada, konačno je vrijeme da ga obnovimo i otvorimo Olimpijsku akademiju u tom prostoru“, izjavio je Numankadić.

Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin rekao je da se ovo zajednički projekat, u okviru priprema za Olimpijske igre za mlade EYOF (European Youth Olympic Festival), koji će biti održan 2017. godine u Istočnom Sarajevu. On je kazao kako se ovakve manifestacije trebaju iskoristiti kako bi se otišlo korak dalje i promovisali i sport, kulturu i turizam u BiH.

“To je put kojim će se BiH vratiti na mapu Evrope i svijeta, odnosno, tamo gdje i zaslužujemo biti“, rekao je Golijanin.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da snažno podržava sve manifestacije ove vrste, kazavši da se obnovom muzeja spajaju dva velika događaja koji su dio Sarajeva, a to su 100. godišnjica od Prvog svjetskog rata i 30. godišnjica ZOI.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...