Fazlagić: Korak do EYOWF-a, uozbiljimo se, prošlo je vrijeme improviziranja i kampanjskog rada

- Advertisement -
Haris Fazlagić
Haris Fazlagić

[dropcap style=”font-size: 80px; color: #a9d300;”] M [/dropcap]r.sci Haris Fazlagić je „stari znanac“ našeg portala. Objavio je desetak tekstova na temu EYOWF-a – Evropske zimske olimpijske igre za mlade Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. godine. Više od pola godine bori se na sve načine da ovdašnja javnost shvati koliki je značaj ovih igara, ne samo za dva grada, već za cijelu BiH.

Stoga je, kao nam je kazao na početku ovog intervjua, odlučio je napisati knjigu i promovirati je, kao još jedan od načina da alarmira ovdašnju javnost, a posebno vlast na svim nivoima kako bi shvatili šta nam to sve EYOWF može donijeti u budućnosti.

-Tokom 5 godina studija ,a posebno zadnje dvije godine magistarskog studija na Odsjeku sportski menadžment Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, bio sam upoznat od prvog trenutka sa aplikacijom naše zemlje za EYOWF, zahvaljujući inforacijama koje nam je davao prof. Izet Rađo, kao predsjednik OK BiH.

Također,  kada smo dobili da budemo domaćini tog značajnog sportskog događaja  koji će se održati u našoj zemlji, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, bio sam upoznat sa svim popratnim dešavanjima i aktivnostima koje slijede:

I tada se rodila ideja da napišete knjigu i izdate je?

Saznavši da je naš OK samo sufler u projektu i da su Grad Sarajevo i Istočno  Sarajevo dobili kandidaturu i organizaciju EYOWF-a, u meni se već rodila ideja da na katedri tražim temu za moj magistarski rad „Organizacija EYOWF-a 2017. godine“. Učinilo mi  se to interesantno, jer je bilo nešto što niko nije radio i što je ustvari naša budućnost.

Zahvalan sam beskrajno eminentnim profesorima s katedre na sportskom menadžmentu koji su odobrili tu temu i dali mi podstrek u radu. Magistrirao sam s čistom desetkom. Pošto sam već tada ušao u političke vode, šef Katedre prof.dr. Nusret Smajlović mi je rekao: ,,Harise,pošto su gradovi dobili ovu organizaciju a ne OK, uradi šta možeš da apeluješ i preneseš iskustva i ti kao neko ko se bavi politikom  potakneš politiku da ozbiljno ovo shvati i da opet u našem gradu budu organizovana najbolja olimpijada.

Kao vijećnik u Općinskom vijeću Centar vidio sam mogućnost da prenesem svoja iskustva. Zajedno sa mojim kolegama u Gradskom vijeću, odlučio sam da počnemo što više vršiti pritisak na gradonačelnika prof. dr. Ivu Komšića da i on sa svoje strane učini sve da ne probijemo zacrtane rokove i učinimo sve da organizacija bude na nivou.. .

Zahvaljujem prvenstveno dogradonačelniku Ranku Čoviću koji je sve ovo prepoznao, i koji se svim silama trudi da Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo gdje je gradonačelnik Nenad Samardžija, ne probiju rokove i obaveze koje imamo, jer u protivnom možemo biti kažnjeni čak i  oduzimanjem kandidature, a to bi bila bruka i sramota.

Kada sam shvatio da 90 posto javnosti i ne zna o kako velikom i značajnom sportskom događaju se radi, odlučio sam se na izdavanje knjige.

Promociju organizirate 6. februara u 13 sati, u legendarnom FIS-u. Zašto baš taj termin i zašto baš to mjesto?

Da, promocija je 6. februar, četvrtak u 13 sati u legendarnom FIS-u, jer se tih dana obilježava 30. godina od ZOI 84. Zbog te simbolike i naravno baš zato što je legendarni FIS ,,svojevrsni hram sporta u Gradu Sarajevu, vrhunska ustanova, koja je izrodila mnoge vrhunske sportiste koji su svoje prve sportske korake napravili u FIS-u“. Vrijeme i mjesto održavanja promocije sami po sebi su simbolika i šalju snažnu poruku javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Šta je osnovna poruka Vaše prve knjige?

Poruka je sport, organizacija sporta i sportskih manifestacija, uređen sport, a samim tim znači i uređeno društvo i država. Cilj mi je poslati sliku širom Evrope i svijeta da BiH nije tamni vilajet zahvaćen ratnim vihorom.  Promijeniti sliku o tome i da omogućimo mladim sportašima da u budućnosti postanu velike sportske zvijezde, djeci našoj pokazati i dokazati da je bavljenje sportom plemenito, da manje vremena provode za računarima i na ulici, a više se okrenu sportu.

Koliko ona može doprinijeti da se uspavani, slobodno možemo reći zamrli sport, a znamo da je do toga došlo zbog katastrofalnog općeg društveno-ekonomskog stanja u državi, nekako digne na noge, pokrene? Da se shvati važnost sporta, ne samo kao fizičke aktivnosti već kao profitabilne grane od koje država itekako može imati koristi?

bjelasnica

Sportski događaji, po pravilu, imaju izuzetnu promotivnu snagu. Osim promocije samog sporta i uspjeha i afirmacije učesnika, sportski događaji imaju veliki potencijal za povezivanje sporta i privrede u smislu reklamiranja proizvoda i usluga privrednih subjekata preko sportskih priredbi. Sport, generalno, ima najveću promotivnu snagu u marketinškom smislu, ali je često sportski uspjeh i prilika da se promovišu i gradovi, države i cijeli regioon na najbolji način. Na dalekim kontinentima našu državu mnogi prepoznaju preko uspjeha naših sportista, prije nego na neki drugi način. Promotivna uloga sporta je širom svijeta gotovo nemjerljiva. Sportisti su naši najbolji ambasadori u svijetu, zar to nije i više nego dovoljan razlog da se država pobrine i spotiste što više pomogne jer oni i političarima otvaraju sva vrata.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo, samo Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo su u svojim budžetima planirali sredstva za pripremne radnje koje su prilično složene i obimne, kada je riječ o organizaciji Igara. Ostali nivoi vlasti oglušili su se, a znamo da su svi pljeskali i otvarali šampanjac kada smo dobili kandidaturu.

Šta se prema Vašem mišljenju može dodatno uraditi, kakav pritisak izvršiti pa da Vlada Kantona Sarajevo, Vlada FBiH, RS i Vijeće ministara izdvoje novac koji je potreban?

Prema saznanjima koje i ja imam jeste da su RS i državni nivo veoma ozbiljno ovo shvatili i već planiraju sredstva u budžetima. Nažalost KS i  Federacija su zakazali. Mislim da izvršna vlast u KS nije uradila ništa po ovom pitanju i ne izgleda, barem za sada, da će to i uraditi. Zato apelujem na sve građane KS da na svoj način izvrše pritisak, u narednih devet mjeseci izborne kampanje kada krenu pljuštati obećanja. E neka jedno od tih obećanja koja daju, a naravno i ispune, bude izdvajanje novca za EYOWF od koga ćemo svi imati koristi. Ne smijemo dozvoliti da samo dogradonačelnik Ranko Čović, govorim o Gradu Sarajevu,  okolo hoda i pojašnjava vlastodršcima koje su njihove obaveze. E pa zato gospodo, nisu ovo samo Igre gospodina Čovića, Komšića, Čampare i Samardžije već svih nas. I Ministarstva civilnih poslova, nadležnih enitetskih ministarstava, Vlade Kantona Sarajevo…Ovo nama svima treba i zato moramo svi zajedno raditi.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

jahorina

U Vašoj knjizi naveden je i redoslijed koraka koje je potrebno uraditi da se spremno dođe do 2017. Dokle se uopće došlo u ispunjavanju uvjeta navedenih u Ugovoru o domaćinstvu?

Do sada se nije puno uradilo,,osnovan je Organizacioni odbor i registrovana firma EYOWF 2017., koja ce  realizovati projekt. Ogroman posao je pred nama i strah me je da će EOK trenirati strogoću na nama, a posljedice mogu biti katastrofalne. Već sam rekao, možemo se obrukati, pa po prvi puta u historiji organiziranja ovih Igara biti prva država kojoj je bila dodijeljena kandidatura, a potom oduzeta.

Kakve koristi Sarajevo i Istočno Sarajevo, odnosno država BiH će imati od ovih Igara? Konkretno, finansije, infrastruktura…

Korist je ogromna u svakom pogledu. Infrastruktura na olimpijskim planinama koja će biti obnovljena i usavšena, hotelski kapaciteti popunjeni, izgradnja olimpijskog sela, zarade od kotizacija po učesniku koje se naplaćuju na dnevnom nivou. Pa uzmite samo u obzir činjenicu da će broj takmičara i popratnog personala biti veći nego 1984. godine.

Potom, tu je zarada od medijskog marketinga, odnosno promocija naše zemlje u Evropi i svijetu, potom najvažnija prateća grana, turizam. Tu priliku moramo iskoristiti. Svi znamo da se turizam u KS kao grana privrede vodi kao broj 1, a nemamo ministarstvo turizma. Imamo Turističku zajednicu, ali osim gole statistike o broju turista koji dolaze, mi nemamo od te zajednice ništa. Turizam, od kojeg su se mnoge dražve u svijetu izgradile i ekonomski procvale u nas je zanemaren.

Koliko učesnika će doći 2017. u Sarajevo i Istočno Sarajevo? Koliko se procjenjuje stranih gostiju, akteditiranih novinara? I kako sve to iskoristiti za razvoj i jačanje turizma?

Broj učesnika koji će pristupiti svim navedenim disciplinama na EYOWF  2017. predviđa se na 1.600, te 3.000 gostiju. Poređenja radi, Olimpijadu 1984. godine je pratilo 4.500 novinara.

Ovo je prvi projekt koji je politički ujedinio BiH. Drugo, to je projekt koji će oživjeti kulturnu i historijsku sredinu u BiH. Treće, to su igre mladih i, četvrto, ovo je privredni događaj. BiH će dobiti turističku afirmaciju.

Koja je Vaša poruka svim nivoma vlasti jer su nam ostale tri godine da sve detaljno pripremimo kako bi Igre protekle u najboljem redu?

Ostale su nam samo dvije godine do prvog probnog većeg takmičenja koje se mora organizovati već 2016. godine. Poruka svima nama jeste: Uozbiljimo se, prošlo je vrijeme improviziranja i kampanjskog rada. Ova zemlja ima ogromnu šansu sada, iskoristimo je. Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo mogu postati evropske metropole, dajte da svi zajedno zasučemo rukave, da svi nivoi vlasti koji su to dužni izdvoje potrebni novac i već u ovoj godini pokažemo koliko smo ozbiljno pristupili organizaciji Igara.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...