Za uspomenu i dugo sjećanje: Audio kasete i Floppy disk stolovi (FOTO)

- Advertisement -

Malo starije generacije sjećaju se kaseta i floppy diskova. Ove mlađe, da vam objasnimo – ovako, mi stariji smo vam na audio kasetama putem uređaja koje smo zvali kasetofoni slušali muziku, a naše mame i tate vijesti. U prostore kružnog oblika na centralnom dijelu medija za pohranu podataka (kaseta) s vremena na vrijeme smo gurali olovke, pa zatezali magnetne trake koje su od zaborava čuvale naše dragocjenosti, odnosno premotavali kasete.

Kasnije su došli audio uređaji za kućnu upotrebu – dvokasetaši. Uh, kakva je to bila šminka. Snimaš i presnimavaš do mile volje, s kasete na kasetu. Bila su to vremena. Iste kasete korištene su i za čuvanje podataka na, sada već, prastarim računarima. Poput recimo Commodore 64. Ubaciš kasetu, na “tastaturi” ukucaš “Load”, “Run”, pa stisneš enter i počneš sa usisavanjem kuće dok se igrica učita. Ako je “teža” mogli ste uz usisavanje okrečiti i jednu sobu – ako ne znate o čemu govorimo evo linka: Commodore 64: Sjećate li ga se?

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

Ko je im`o para kupov`o Floppy uređaje. U njega staviš disketu. Učitavanje podataka u odnosu na kasete u ovom slučaju mjerilo se brzinom svjetlosti. Nešto poput toga. Floppy diskete koristili smo od sedamdesetih do potkraj osamdesetih godina.

Neko je danas ove dragocjene medije želio sačuvati od zaborava. Doduše, na malo drugačiji način. U obliku stolova za radnu, ili ako vam je žena dovoljno cool, vjerovatno i za dnevnu sobu. Tamo gdje smo mi gurali olovke danas možemo staviti pivo, ili čašu mlijeka za one koji ne konzumiraju alkohol. Floppy sto – pomjerite metalni dio (kao nekad na disketi) i sakrijete daljinski upravljač od žene. Cijena? Jeste  1.200 dolara, ali uspomene na neka lijepa vremena i sretna djetinjstva svakako nemaju cijenu. Znaju to ovi stariji. Vi mlađi, nađite nekog starijeg neka vam prepričava.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo priznao da je zadavio malenu Danku Ilić: Otkrio ko mu je pomogao da se riješi tijela

Evo i fotografija: 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Tragedija u Banjaluci: Majka pronašla sina mrtvog

Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno je ispred kuće u...

Nasilje u dvorištu Osnovne škole u Perinom Hanu: Dječaka skidali i zlostavljali

Nakon što je na društvenim mrežama objavljen videozapis o...

Objavljena prognoza do 7. maja: Vraćaju se temperature do 29 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu vremensku prognozu do...

Tužna godišnjica: Prije 17 godina u požaru je izgorjelo šest beba u Dječijem domu Bjelave

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježje...

Simpatičan prizor na Vilsonovom šetalištu: Pačići krenuli u baštu kafića

Simpatičan prizor na Vilsonovom šetalištu je privukao pažnju građana...