Jedite cvijeće i budite zdravi

- Advertisement -

Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko hiljada godina. U mnogim jelima Bliskog Istoka i Perzije koristile su se latice ruže i naranče. Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu. Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse čiji se recept držao u tajni.

Maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin. U zadnjih tristo godina dragoljub koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinjama Evrope i Sjeverne Amerike, piše Alternativa za vas. U našoj kuhinji već koristimo cvijeće a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.

Na Zapadu tradicija konzumacije cvijeća još je relativno mlada i zbog toga nije bilo provedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom djelovanju cvijeća na zdravlje. Međutim, alternativni liječnici svjedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cvijeća. Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru.

Krizanteme liječe gripu i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana. Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Nemojte konzumirati cvijeće iz cvjećarne! Najbolje je da cvijeće uzgojite sami – tako možete biti apsolutno sigurni da ono ne sadrži pesticide. Kod odabira cvijeća trebate znati, da nije svo cvijeće jestivo. Neko cvijeće je teško za probavu, dok drugo je otrovno.

Berite cvijeće rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće, koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cvijeća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom vodom. Ako želite “oživiti” cvijeće, uronite ga u posudu sa ledenom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku. Sada pažljivo otkinite latice i druge dijelove cvijeća, koje planirate konzumirati.

PROČITAJTE JOŠ:  Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

Ako želite cvijeće ostaviti za kasnije, stavite cijele cvjetove u staklenku sa vodom i spremite ga u hladnjak. Latice cvijeća možete držati u plastičnoj vrećici u hladnjaku tokom jednog dana, ali najbolje je potrošiti latice u roku od nekoliko sati.

Cvijeće je predivan ukras za bilo kakvo jelo, ali što je sa njegovim okusom? Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke. Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako sumnjate, koji okus ima cvijeće, probajte ga – ali se najprije uvjerite da ono nije otrovno.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...