EU kaznila Facebook s 1,2 milijarde eura

- Advertisement -

Meta je u ponedjeljak kažnjena s rekordnih 1,2 milijarde eura i naređeno joj je da prestane prenositi podatke prikupljene od korisnika Facebooka u Evropi u Sjedinjene Države, stoji u presudi protiv te društvene mreže zbog kršenja pravila o zaštiti podataka (GDPR) Evropske unije.

Irska Komisija za zaštitu podataka objavila je kako tvrtka nije postupila u skladu s odlukom najvišeg suda EU-a iz 2020. da podaci koji se šalju preko Atlantika nisu dovoljno zaštićeni od američkih špijunskih agencija. Presuda objavljena u ponedjeljak odnosi se samo na Facebook, a ne i na Instagram te WhatsApp, koje Meta također posjeduje.

Meta je najavila kako će se žaliti na odluku, a prekida Facebookovih usluga u Evropskoj uniji neće biti, prenosi Jutarnji list. Ova presuda ima razdoblje odgode od najmanje pet mjeseci kako bi se Meta mogla pripremiti i početi pridržavati odluke.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u BiH: Poginulo dijete, ima i povrijeđenih

EU i američki dužnosnici pregovaraju o novom sporazumu o dijeljenju podataka koji bi osigurao novu pravnu zaštitu za Metu i nastavak prenošenja informacija o korisnicima između Sjedinjenih Država i Evrope. Preliminarni ugovor najavljen je prošle godine.

Slučaj protiv Mete proizašao je iz američkih politika koje obavještajnim agencijama daju mogućnost presretanja komunikacija iz inostranstva, uključujući digitalnu korespondenciju. Evropski sud pravde smatra kako se time krše temeljna prava europskih korisnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra u Sarajevu neće biti vode više od 15 sati

Iz Mete su u ponedjeljak rekli kako je njihova tvrtka “nepravedno izdvojena zbog prakse dijeljenja podataka koju koriste hiljade kompanija”.

“Bez mogućnosti prijenosa podataka preko granica, internet bi mogao postati podijeljen na nacionalne i regionalne silose, ograničavajući globalnu ekonomiju i ostavljajući građane u različitim zemljama bez pristupa mnogim zajedničkim uslugama na koje smo se počeli oslanjati”, komentirali su iz Mete.

“Meta se sad suočava s mogućnošću brisanja golemih količina podataka o korisnicima Facebooka u Evropskoj uniji, što bi predstavljalo tehničke poteškoće s obzirom na međusobno povezanu prirodu internetskih tvrtki”, rekao je Johnny Ryan, viši saradnik u Irskom vijeću za građanske slobode.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...