Cool Stuff

Alija Sirotanović: Čovjek koji je želio samo veću lopatu

0
Alija Sirotanović: Čovjek koji je želio samo veću lopatu, Life.ba
Foto: Vreme

Na današnji dan, 16. maja 1990. umro je Alija Sirotanović, rudar iz Trtorića kod Breze u tadašnjoj SFRJ Republici Bosni i Hercegovini. Bio je heroj socijalističkog rada.

Alija Sirotanović je 24. jula 1949. godine, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, prebacio normu za 215 posto, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopavanju uglja.

PROČITAJTE JOŠ:  Nedim Botić: Nafaka

Sirotanović je rođen 1914. godine u Trtorićima kod Breze. Jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista. Grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je pjesmu pod nazivom “Srce, ruke i lopata”.

Navodno da mu je Josip Broz Tito ponudio da sam izabere nagradu za uspjeh, a Sirotanović je rekao da bi jedino volio – veću lopatu. Napravljena je specijalno za njega i nazvana – “sirotanovićka”. Ali, kako je Tito insistirao da uzme još nešto, neki automobil po želji, skromni Sirotanović je izabrao fiću. I kamion daske, kako bi zagradio neku njivu.

PROČITAJTE JOŠ:  Nedim Botić: Nafaka


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.