Ako se preselite u ovaj grad, svaki mjesec ćete dobijati 300 KM

- Advertisement -

Mantova, prekrasan grad na sjeveru Italije, koji je poznat po svojim kraljevskim palačama, starim crkvama i bogatoj kulturnoj baštini, otvara svoja vrata novim stanovnicima.

Lokalne vlasti nedavno su objavile kako će nuditi atraktivne poticaje za sve one koji se odluče preseliti u ovo živopisno odredište, a svi novi stanovnici mjesečno će dobivati čak 150 eura (oko 300 KM).

Iako smo do sada čitali o sličnim akcijama koje se odnose na napuštena sela u ruralnim dijelovima Europe, mnoge je iznenadila vijest o jednom gradu koji je odlučio na neobičan način povećati svoju populaciju.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija u Banjoj Luci traga za nestalim Ilijom Đukićem

Mantova, smještena u italijanskoj regiji Lombardija, odlučila je privući nove stanovnike primamljivim finansijskim poticajima koji će biti dostupni od septembra ove godine.

Grad će nagrađivati iznosom od 150 eura sve one koji odluče preseliti na minimalno godinu dana.

Ukupno je osigurano 400.000 eura u obliku neoporezivih sredstava od strane vlade, pri čemu će 200.000 eura biti dodijeljeno od septembra 2023. godine, a preostalih 200.000 eura sljedeće godine. Vlasti su istaknule kako će ovaj iznos biti dovoljan za finansiranje najmanje 100 zahtjeva.

PROČITAJTE JOŠ:  Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Kako su rekli iz Grada za lokalne medije, “cilj ove akcije je privući nove stanovnike dok se u isto vrijeme pokušava promicati obnova mnogih praznih kuća u gradu, koje njihovi vlasnici često ignoriraju”.

U programu mogu sudjelovati i obitelji i pojedinci, a da bi ispunili uvjete, kandidati moraju potpisati ugovor o najmu na najmanje jednu godinu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...