Brojevi NE lažu: Jedna firma drži monopol u sarajevskim apotekama?

- Advertisement -

Nakon što je u septembru prošle godine imenovana na poziciju direktorice Apoteka Sarajevo, magistrica farmacije Zenaida Hasić je u potpunosti promjenila kurs ove zdravstvene ustanove na način da je većinu nabavki preusmjerila prema dobavljaču iz Mostara, kompaniji Hercegovinalijek.

Prema poslovnim izvještajima ova kompanija je u prvih devet mjeseci 2021., dok još Hasić nije bila na dužnosti, Apotekama Sarajevo prodala lijekova i medicinske opreme u vrijednosti od oko osam miliona konvertibilnih maraka, a već za prvih 45 dana mandata nove direktorice uspjela je realizirati četvrtinu tog iznosa, odnosno dva miliona maraka.

Izvještaji o poslovanju Apoteka Sarajevo otkrivaju da je u oktobru 2021. godine, odnosno mjesec nakon što je nova direktorica stupila na dužnost, Hercegovinalijek prodala lijekova u vrijednosti od oko milion i po maraka. Ukupni udio Hercegovinalijeka u nabavkama Apoteka Sarajevo u tom mjesecu je iznosio skoro 43 posto. Slična situacija je i u prvih 15 dana novembra 2021. godine. Apoteke Sarajevo su za svega dvije sedmice potrošile pola miliona maraka kod ovog dobavljača.

PROČITAJTE JOŠ:  Tifa je prije 30 godina u Sarajevu pod opsadom sakupljao novac za ranjene građane

Foto: oktobar 2021 – najveći dobavljači Apoteka Sarajevo

Foto: Apoteke prvih 15 dana novembra 2021

Interesantno je da su mediji poput portala Istraga.ba ranije dovodili u vezu direktoricu Hasić sa kompanijom Hercegovinalijek. U februaru 2022. godine u tekstu pod nazivom “Bitka za kontrolu nad Bosnalijekom: Farmaceutski obračun preko Tužilaštva BiH” novinar Avdo Avdić piše:

“Zenaida Hasić je je godinama bila bliska saradnica Nedima Uzunovića. Bila je direktorica regije BiH u Bosnalijeku. Ali nakon što je vlasnik Hercegovinalijeka započeo operaciju preuzimanja Bosnalijeka, ona se udaljila od Uzunovića. U oktobru je prošle godine postala vršiteljica dužnosti direktorice Apoteka Sarajevo. Imenovana je iz “kvote” federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji u vrlo blizak vlasniku Hercegovinalijeka Šemsudinom Hasićem”, napisala je Istraga.ba.

U nastavku ovog teksta tvrdi se da postoji povezanost između privatne firme supruga direktorice Hasić i kompanije Hercegovinalijek.

PROČITAJTE JOŠ:  Broj ubijenih u Gazi povećan na 11.320

“Osim toga, firma Canis academy koja je u vlasništvu Rijada Hasića, supruga direktorice JU Apoteke Sarajevo postala je konsultant Hercegovinalijeka. U prilogu je faktura koja dokazuje da firma Šemsudina Hasića suprugu direktorice Apoteka Sarajevo platila 2200 KM za “savjetničke usluge”, stoji u navedenom tekstu.

Foto: Faktura firme Canis prema Hercegovinalijeku (izvor: Istraga.ba)

Iako se monopol u Apotekama jednostavno vidi interesantno je da se ovim slučajem ne bave nadređeni ministar zdravstva KS Haris Vranić, niti premijer Edin Forto, a na koncu ni Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Osumnjičene za ubistvo Šveđanina snimile kamere

Sarajevsko tužilaštvo je od Kantonalnog suda u Sarajevu zatražilo...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Dvije osobe uhapšene zbog krađe

U ulici Dajanli Ibragimbega, opština Centar Sarajevo, policijski službenici...

Brutalan pokušaj ubistva u Palama: Uhapšeni poznati kriminalci

Policija iz Istočnog Sarajeva uhapsila je Miloša Obradova i...

Tragedija u hostelu: U požaru poginulo 13 osoba

Trinaest ljudi poginulo je u požaru u hostelu u...