Bosanska pogača ispod sača se našla na TasteAtlasu: Unikatna i cijenjena

- Advertisement -

Bosanska tradicionalna jela često se nađu na TasteAtlasu. Ovaj put pisali su o pogači ispod sača.

Objavljen je snimak iz planinske kuće u Fojnici te su objasnili kako se ovo tradicionalno jelo priprema te šta ga to čini posebnim.

– Pogača ispod sača je tradicionalni bosanski hljeb koji se peče ispod sača (metalnog ili glinenog poklopca u obliku zvona), često pripremljen na otvorenoj vatri ili žaru. Proces daje hljebu izražen, rustikalan okus s hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti – navedeno je uz snimak.

PROČITAJTE JOŠ:  Apel iz fojničkih sela Gojevići i Dusina: Potrebne su im mašine, lopate, dezinfekcija

Istaknuli su kako se obično služi uz gulaš, meso ili sir te da je sam hljeb jednostavan po sastojcima.

– Naječešće se pravi od brašna, vode, hljeba i soli, ali je metoda kuhanja čini unikatnom i cijenjenom u bosanskoj kuhinji – navode na kraju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Arapkinje imaju najsavršeniju kožu na svijetu: Koja je njihova tajna?

Njega lica je uvek nepresušan izvor tema, naročito kada...

Uvrstite u ishranu: Ovo voće smanjuje nadutost

Nadimanje stomaka je čest problem s kojim se mnogi...

Plivanje za bolna leđa

Nema osobe koja barem jedanput u životu nije osjetila...

Detoksikacija kože prije jeseni

Ljeto, more, sunce i hlor su jaki stresori za...