Bol koji ne biste trebali ignorisati

- Advertisement -

Određeni bolovi signaliziraju ozbiljne probleme koji zahtijevaju ljekarsku pomoć – ako ne odmah u hitnoj službi, onda što prije u ljekarskoj ordinaciji, piše Prvo zdravlje.

U nastavku vam donosimo informacije o bolovima koje nikada ne smijete zanemariti i ukoliko ih doživite, trebate što prije zatražiti ljekarsku pomoć.

Bol u prsima

Ako imate osjećaj kao da vam „slon sjedi“ na prsima, posumnjajte na srčani udar. Simptomi kod žena, osoba s dijabetesom i starijih osoba mogu biti suptilniji: mučnina ili povraćanje, otežano disanje i bol u leđima, čeljusti, vratu ili ramenima.

Jak bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu česti su i mogu imati niz uzroka, uključujući nadimanje zbog običnih gasova. Međutim, iznenadni intenzivan bol, koji se seli u donji desni dio trbuha i pogoršava se tokom nekoliko sati, može biti posljedica upale slijepog crijeva. Možda će biti potrebna hitna operacija za uklanjanje upaljenog slijepog crijeva prije nego što dođe do pucanja ovog šupljeg organa, što predstavlja situaciju opasnu po život.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta znači PFAS?

Ako oštar bol u gornjem srednjem dijelu trbuha zrači u leđa, a imate i vrućicu ili mučninu i povraćanje, to može značiti akutni pankreatitis.

Najgora glavobolja ikad

Ako imate glavobolju koja je veoma jaka i nije uobičajena, trebali biste potražiti ljekarsku pomoć. Ljekari će isključiti stanja opasna po život, kao što su moždani udar ili krvarenje u mozgu uzrokovano pucanjem aneurizme (proširena, a oslabljena krvna žila).

Provjerit će i druge moguće krivce, od infekcija poput meningitisa do stanja koje možda ne povezujete s glavoboljom, poput glaukoma ili čak trovanja ugljičnim monoksidom.

Bol u donjem dijelu leđa u kombinaciji s povišenom temperaturom

Ako imate groznicu i osjećate bolove u leđima te osjećate intenzivniju osjetljivost između rebara i kukova (s jedne ili obje strane), možda imate infekciju bubrega. Ostali simptomi uključuju bolno mokrenje, mučninu i povraćanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Ove namirnice će vas najbolje zasititi

Neliječene infekcije bubrega mogu biti opasne po život, zato kontaktirajte ljekara primarne zdravstvene zaštite. Dobre vijesti su da antibiotici pouzdano liječe infekcije koje još nisu značajno uznapredovale.

Bol u jednoj potkoljenici

Predugo sjedenje može dovesti do stvaranja krvnog ugruška u potkoljenici ili bedru. Ugrušak ili duboka venska tromboza može početi polako, bez simptoma. Kako raste, uzrokuje bol, a ponekad i toplinu i osjetljivost.

Čim primijetite ove simptome, trebali biste posumnjati na venski ugrušak i javiti se ljekaru primarne zdravstvene zaštite. Ako se ugrušak otkači i uđe u vaš krvotok, može se zadržati tek u plućima i spriječiti kisik da dođe do mozga — što je potencijalno kobna situacija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Hrvatska povlači dvije serije Ibuprofena iz apoteka

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je...

Osim što lijepo miriše, lavanda je dobra za zdravlje

Osim protivupalnog, antioksidativnog i antibakterijskog djelovanja, lavanda je jedinstvena...

Ove namirnice će vas najbolje zasititi

Ovi obroci će vas najbolje zasititi, piše portal Prvo...

Jabuka dnevno čuva naše zdravlje

Vjerovatno vam je poznat izraz: “Jabuka dnevno drži doktora...

Đumbir za podmlađivanje kože

Đumbir je superhrana koja dodatno pokazuje i svojstva podmlađivanja...