Zagađenje: koju masku kupiti i gdje?

- Advertisement -

U BiH populacija često gleda TV i komentariše kako je zagađenje u Kini i Indiji, no potpuno nesvjesna koliko je zagađenje zapravo u BiH, i da je dobar dio godine zagađenje u bh. gradovima zapravo veće nego u Pekingu ili New Delhiju.

Prije nekoliko dana su mediji u BiH objavili kako je Sarajevo, taj dan, bilo najzagađeniji grad u Europi.

Zapravo, ono što nisu rekli, jeste da je Sarajevo, ali i Tuzla, Lukavac, Živinice, i naravno Zenica, već odavno bitku biju za prvo mjesto najzagađenijeg grada u Europi sa Skopjem. Malo Skopje prvo, malo Sarajevo, malo Tuzla, pa Skopje, pa Živinice, pa Lukavac.

To nije jedan dan, kako se imputiralo, nego značajno duži period.

Ali zbog socijalnog mira, kod nas se priča o broju oboljelih i umrlih kao posljedica zagađenja gura pod tepih.

I u tome su toliko uspješni da se čak pod tepih i gurnula priča BBC o zagađenju, gdje su građani u Bosni i Hercegovini mogli čuti da na ovoj maleckoj planeti, najviše ljudi od zagađenja umre u Sjevernoj Koreji, a zatim u Bosni i Hercegovini… dakle ne u Pekingu, ne u pretrpanim gradovima u Indiji. Neee….najviše umire u Bosni i Hercegovini.

https://www.youtube.com/watch?v=YKbW-g0xrS8

A prije priče BBC-a. bile su i druge priče stranih medija. Recimo priča iz 2016:

Ministar okoliša  i vlasti u Bosni i Hercegovini su odbili razgovarati sa BBC ekipom, a domaćim medijima ne pada na pamet da čačka mečku. Ko zna , možda ih skinu sa budžeta ako budu previše pitali. Obična raja će reći da nemaju para za drugo grijanje, a vlasti će graditi nove termoelelrane i govoriti da je preskupo ulagati u obnovljive izvore energije, iako niko nikad nije napravio analizu u kojoj će s jedne strane staviti broj umrlih, troškove liječenja oboljelih, i kompletan uticaj na društvo te populacije sa profitom kojeg ostvaruju na termoelektranama,

A liječenje je skupo.

Jasno je da u Bosni ne možete ništa učiniti osim odseliti se, ali kad ste već tu, možda najbolje što možete učiniti jeste da svoje grijanje i svoj “foot print” zagađenja smanjite na minimum, te da sebe i svoje najmilije zaštitite.

U državi sa toliko zagađenja i super snalažljivim švercerima pravo je čudo kako zapravo adekvatne maske za vrstu zagađenja kojom ste izloženi jednostavno ne možete naći. Srećom tu je internet, a tamo možete naći veliki izbor raznih vrsta, uglavnom razvijenih kao rješenja za zagađenje u gradovima Indije i Kine… znate, onih država je zagađenje manje nego kod nas u Bosni i Hercegovini.

Prvo da razbijemo iluzije i mitove: hirurška maska vam nije ni od kakve koristi. Stoga je odmah možete baciti, zaštita je tu možda veća ako stavite šal preko lica nego ako stavite običnu medicinsku masku. Čak i “molerske maske” kako ih često nazivaju, koje su dosta bolje od običnih medicinskih maski, ne daju dovoljno zaštite.

Osim toga morate razmišljati i o djeci: djeca neće htjeti nositi neku glupu molersku masku, a trebali bi nositi masku, jer su upravo djeca, trudnice, starije osobe, osobe koje boluju od raznih bolesti vezanih za pluća i srca najosjetljivija grupa… treba li napomenuti da statistika o broju oboljelih i umrlih kao posljedica plučnih i srčanih problema također “šampioni”? Ne treba? Znamo to.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Dakle zadatak: naći masku koja će filtrirati najsitnije čestice (koje su i najopasnije), a koje će također biti dovoljno udobne da ih možete duže nositi, a i da je djecu lakše nagovoriti da ih nose.

Na internetu ima mnogo različitih verzija, za ovaj tekst, skrećem pažnju na Cambridge Mask Co, s obzirom na to da smo već duboko u sezoni zagađenja, i da ćete najbrže nabaviti maske iz UK. Cijene maski, koje su dovoljno kvalitetne i ispunjavaju standarde potrebne zaštite košta obično oko 20-tak eura. Pokušat ću nabaviti i maske drugih proizvođača i probati ih tokom narednih mjeseci, no za sada ovu sam probao i o ovoj ću pisati u ovom tekstu.

Cambridge Mask ih prodaje za oko 24 funte i možete ih naručiti direktno iz njihove online prodavnice, a možete ih i naručiti preko Amazona, što je za nas u BiH prilično nepovoljno, pa ipak preporučujem direktnu kupovinu.

Zašto baš ove maske?

Zato što su jedne od novijih, i koriste tehnologiju koja je u suštini implementacija vojne tehnologije, sa višestrukom filtracijom, koja će većinu čestica izolovati. No morate voditi i računa o drugim stvarima: maska jeste periva, ali obzirom na nivo zagađenja i neku normalnu upotrebu, ova maska će vam trajati tek jednu sezonu, i morate kupiti drugu prije početka sljedeće sezone zagađenja. To je iz razloga što materijal “zarobi” štetne čestite u sebi i jednostavno tu nema pranja s kojim možete ti izbaciti.

Masku, naravno, možete prati, ali ona neće duže trajati.

Cambridge Mask Co ima dva modela koji se i ne razlikuju toliko, ali imaju mnogo različitih dezena ali i veličina, koje su jako bitne.

Dezeni će vam pomoći da nagovorite dijete da koristi masku, a i za vas je ljepše da ne izgledate kao pljačkaš banke ovima koji misle da imaju neuništiva pluća i da im neće ništa biti od zraka koji ima index preko 300. Jer, desit će vam se da vas legitimiše policija ako šetate okolo sa maskom (desilo se meni).

Drugi, daleko bitniji faktor jeste to što možete odabrati veličinu, i Cambridge Mask nudi tutorial kako da odaberete odgovarajuću veličinu. Veličina je jako bitna jer maska mora udobno stajati na lici i zatvoriti sve prolaze, tako da udišete samo filtrirani zrak. Ovaj proizvođač maski je još mlad i vjerovatno će još mijenjati dizajn, no i sadašnji dizajn je takav da fino pokriva cijelu površinu ispod očiju.

Minus je sistem vezanja, jer faktički masku stavljate “na uši”, što zavisno od anatomije vaših ušiju zna biti problematično. Mnogo bi bolje bilo da je možete vezati za glavu što je modifikacija koju ću ja uraditi. Tu smatram opet da je to slučaj do jednog dijela ljudi, jer sam vidio ocjene korisnika gdje korisnici zapravo traže ovakav način vezivanja maske. Meni je lično neprikladan jer ne mogu dovoljno stegnuti masku preko lica, što opet stvara problem sa nošenjem naočara.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Najveći minus, zapravo, jeste problem sa naočarima. Kako dišete, pogotovo ako se bavite fizičkom aktivnošću pa ubrzano dišete, jeste taj što vam naočare jako brzo zamagle. Ukoliko ne nosite naočare nemate šta da brinete, no za naočare morate modificirati sistem vezanja kako bi spriječili da zrak ispod maske izlazi prema naočarama. U mom slučaju za to krivim vezivanje preko ušiju.

S obzirom na nivo filtracije, očekivali biste da je teško disati sa ovom maskom. Zapravo nije, sasvim normalno dišete, pa čak i ako trenirate sa njom i jako se zadišete. U tom slučaju može vam se pojaviti kondenz u unutrašnjosti maske, i pored ventila koji se nalazi. Meni se to dešavalo otprilike nakon pola sata minuta treniranja. Lako se obriše i nastavite dalje sa treningom.

Ove maske su prošle kroz razna testiranja sa iznimno visokim ocjenama,  i vjerujem da će se i dizajn vremenom još više popravljati. Poredeći sa ostalim modelima na tržištu svi oni imaju manje više iste probleme za ljude koje nose naočare i najbitnije je da se pronađe model maske sa materijalom koji je certificiran i koji je prošao testove sa dobrim ocjenama.

UPDATE:

Kontaktirao sam Cambridge Mask Co da ih pitam da li se drugi korisnici žale za maglenje naočara, i da li imaju neko rješenje. Čini se da je moj problem zapravo što sam naručio veličina koja je nekako na granici one koja mi je potrebna. Veličina XL počinje sa 90 kg na više, i tu sam veličinu naručio. Međutim, moja težina i jeste tu negdje 89-90 kg i to bi moglo stvarati problem.

Nova maska, veličina manje, stiže ubrzo, pa ćemo i nju probati.

Na kraju cijena i kako nabaviti:

Preporučujem nabavku direktno od Cambridge Mask Co, sa njihovog online shopa. Ali prilikom odabira načina dostave ni u ludilu ne naručujte putem brze pošte, jer, osim što je sama brza pošta skupa, dodatno će naplatiti: Špediciju, carinski pregled, razne druge takse, carinu, i na sve to dodati PDV.  Ni u ludilu. Jerdnostavno je preskupo a brzina dostave je ista kao da zatražite da vam dostave sa Royal Mail (kod nas će vam donijeti obični poštar). Royal mail je jeftinija opcija pri narudžbi, a u BiH pošiljka stigne za 10-12 dana, ponekad i iste sedmice.

Nadam se da sam vam pomogao sa odgovorima u ovom tekstu na pitanja koja ste vjerovatno postavljali, i da sam vam uštedio vrijeme na istraživanje. Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja, kontaktirajte me na Twitteru; @edispg

Piše: Edis Jašarević

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....

Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

U kući u američkoj saveznoj državi Oklahoma pronađeno je...

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Mostarska policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u...

U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u banjalučkoj...