Urednik na tabletama: Neumoljivo i varljivo. Brojke, brojke, brojke…

- Advertisement -

‘Brojke su neumoljive’ reći će zadrti statističari o ne baš zanimljivom poslu kojim se bave. ‘Brojke su varljive’ reći će oni sumnjičavi, koji baš ne vjeruju pukoj statistici i vode se sportskim iznenađenjima, primjerice kada neka nogometna momčad ima veći posjed lopte, više pretrčanih kilometara, više kornera, više dodavanja, više izravnih udaraca prema golu od protivnika…, pa na kraju izgubi!

To je naprosto dokaz da su brojke varljive i da statističari, pa i ekonomisti ‘valjaju šupljake’. Jer da su ‘brojke neumoljive’ Bosna i Hercegovina bi u mnogočemu bila prva u svijetu. Posebno u gospodarskom rastu.

BiH valjda ima oko 3,5 milijuna stanovnika. Kažem valjda jer su ‘brojke varljive’, baš kao i posljednji popis. Na 3,5 milijuna stanovnika BiH ima tri člana Predsjedništva, 42 zastupnika u Parlamentu BiH, 98 zastupnika u Parlamentu FBiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 14 izaslanika u Domu naroda BiH, 58 zastupnika u Domu naroda FBiH, 14 različitih vlada, 168 ministara, 131 načelnika, 10 gradonačelnika i 3136 vijećnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

Preuzimam odgovornost za moguće greške jer ‘brojke su varljive’, a i nisam ih detaljno provjeravao (slično popisu stanovnika BiH).

New York ima oko 8,5 milijuna stanovnika, dakle skoro 2,5 puta više od BiH, ima jednog gradonačelnika, pet pomoćnika gradonačelnika i 51 vijećnika.

Možda bi ovaj tekst trebao ovdje završiti jer i samo nabrajanje će svakome tko je imalo pri pameti rasvijetliti u čemu se krije ‘tajna’ bosanskohercegovačkog ‘uspjeha’. Naravno, i za usporedbe se može reći da su ‘varljive’, pa će se sigurno naći i oni koji će reći da su New York i BiH neusporedivi. U neku ruku, takvi su u pravu. I nismo usporedivi.

Sportskim rječnikom rečeno ‘oni imaju udarnih 11’, a mi ‘širu klupu’. Međutim, ‘mi smo posebni’. Najviše po tome da kod nas važe oba pravila – da su brojke neumoljive i da su brojke varljive (popis, izbori, prosječne plaće, potrošačka korpa…). A kada je tako onda je društvo (k)varljivo. Iznenađenja, kao u sportu, naprosto nisu moguća…, jer su brojke ‘neumoljive’. Možemo ovako u krug…, začarani krug.

PROČITAJTE JOŠ:  Zemljotres u Hrvatskoj: Dobro je zadrmalo

Doza optimizma? Nogometnim riječnikom rečeno ‘nadamo se da će protivnik imati slab dan’, ‘niko nam ne može oduzeti pravo da se borimo’… ‘nada umire zadnja’…s

Ne znam…, moje je samo da teniram, trener će na kraju odlučiti.

Piše: Urednik na tabletama – Decortin, Metotrexat, Acipan, Vitamin D… Šaljiv, markantan, osrednje pametan (tako kažu), ne stari (tako kažu), ne baš popularan novinar (lažu), podstanar (ne lažu)…

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...