Tjelesna autonomija, seksualno i reproduktivno zdravlje su osnovna ljudska prava

- Advertisement -

Moć žene da ima kontrolu nad vlastitim tijelom je povezana sa količinom kontrole koju ima nad drugim sferama svog života. Nažalost, život mnogih ljudi, posebno žena i djevojaka, obilježen je gubitkom tjelesnog integriteta i autonomije, što je opet povezano s njihovom nemogućnošću da donose vlastite odluke. Razni su uzroci, kao i okolnosti, koji onemogućavaju ženama i adolescenticama da uživaju tjelesnu autonomiju i integritet. Ipak, korijenski je uzrok rodna diskriminacija, koja je duboko ukorijenjena u kulturi. Upravo je to odraz patrijarhalnih sistema moći i to ih održava, te obespravljuje i stvara rodnu neravnopravnost.

Istaknuto je to u kolumni u vezi sa Akcionom koalicijom za tjelesnu autonomiju i seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, čiji su autori ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH  Samra Filipović-Hadžiabdić i David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Tjelesna autonomija i seksualno i reproduktivno zdravlje i prava su bili važna tema Foruma „Generacija za ravnopravnost“, koji je održan u Parizu od 30. juna do 2. jula 2021. godine. Forum su organizirali UN Women i vlada Francuske, u partnerstvu sa civilnim društvom i mladima.

– Bila je to generacijska prilika da se osnaživanje žena stavi u prvi plan nastojanja da se osigura poštivanje ljudskih prava za sve djevojke i žene. Na Forumu je najavljeno preuzimanje revolucionarnih obaveza, kao i Globalni plan ubrzanja napretka ka postizanju rodne ravnopravnosti do 2026. godine – navodi se u kolumni.

Kako se nadalje navodi, akcione koalicije, koje predstavljaju inovativna partnerstva između brojnih učesnika, djeluju lokalno, regionalno i globalno na mobiliziranju vlada, civilnog društva, međunarodnih organizacija i privatnog sektora na poduzimanju kolektivne akcije.

Bosna i Hercegovina se priključuje tom procesu skupa s partnerima, okupljenim kako bi razgovarali i utvrdili ključne aktivnosti u cilju unapređenja položaja žena i djevojaka u ključnim oblastima tjelesne autonomije i seksualnih i reproduktivnih prava, ekonomske sigurnosti i okončanja nasilja nad ženama.

PROČITAJTE JOŠ:  Evo kada počinje ljetno računanje vremena

– Francuska, skupa s Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), kopredsjedava Akcionom koalicijom za tjelesnu autonomiju i seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, koja je pokrenuta u Sarajevu 8. jula 2021. godine. To je prva zajednička akciona koalicija u BiH, formirana nakon održanog globalnog Foruma „Generacija za ravnopravnost“. Koalicija je pokrenuta skupa sa Agencijom za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i UN Women u BiH, i ona okuplja predstavnike/ce vlasti, aktere/ke civilnog društva, eminentne profesionalce/ke i kreatore/ke promjena koji/e će zajednički raditi na zaštiti i promoviranju tjelesne autonomije i seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u BiH – kaže se u kolumni.

Istovremeno, njeni autori podsjećaju da je 2021. godine UNFPA objavio svoj godišnji izvještaj o stanju stanovništva u svijetu, a tema je po prvi put bila u potpunosti posvećena tjelesnoj autonomiji.

U izvještaju je naglašeno da je moć žene da posjeduje kontrolu nad vlastitim tijelom povezana sa količinom kontrole koju ima u drugim sferama svog života.

– Da bi žena ili djevojka imala autonomiju u odlučivanju o svom reproduktivnom zdravlju, ona mora biti u stanju donositi vlastite odluke o svojim seksualnim odnosima, korištenju kontracepcije i traženju usluga zaštite  reproduktivnog zdravlja. S tim u vezi, za milione žena i djevojaka globalni podaci daju alarmantnu sliku o tjelesnoj autonomiji: svega je 55 posto djevojaka i žena u stanju donijeti vlastitu odluku u sve tri dimenzije tjelesne autonomije – navodi se.

Iako u BiH postoji zakonski okvir koji regulira pravo pristupa uslugama zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja, rezultati istraživanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava u BiH pokazuje razlike u poštivanju tih prava u zemlji.

– Poštivanje prava osoba i parova na donošenje informiranih odluka o tome da li će imati djecu, koliko djece žele imati i u kojem razmaku ukazuje na postojanje, dostupnost i dobru kvalitetu usluga planiranja porodice. Iako lista osnovnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije sadrži 14 kontracepcijskih sredstava, korisnici i korisnice kontracepcije u BiH moraju plaćati punu cijenu za gotovo sva moderna kontracepcijska sredstva – što ponekad ne mogu priuštiti svi građani i građanke. Izuzetak su dva kontracepcijska sredstva u Republici Srpskoj i jedno u Kantonu 10 u Federaciji BiH, koja su uvrštena u njihove liste osnovnih lijekova – podsjećaju autori.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon sedam dana: Pronađen Bruce Lee iz Mostara

Kako u kolumni nadalje navode, prema postojećim entitetskim zakonima, svaka žena ima pravo odlučiti o prekidu trudnoće u toku prvih 10 sedmica trudnoće. “Međutim, u svim dijelovima BiH se ovo pravo ne poštuje u potpunosti. Podaci pokazuju da je više od jedne trećine (34%) korisnica usluga zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja izjavilo da nemaju pristup sveobuhvatnim informacijama o abortusu, dok je preko dvije petine (43%) ispitanica navelo da usluge psihološkog savjetovanja nisu dostupne ženama koje su donijele odluku o prekidu trudnoće”.

Kako se ističe, potreba za obrazovanjem o seksualnosti je prepoznata u mnogim politikama i strategijama u BiH i 98 posto mladih u dobi od 15 do 25 godina u BiH vjeruje da se takvo obrazovanje treba provoditi u školama, ali ono nije sastavni dio nastavnih programa u BiH, a izuzetak su osnovne škole u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu  u kojima je učenicima i učenicama pruženo sveobuhvatno obrazovanje o seksualnosti, prilagođeno njihovoj dobi.

– Svi imamo obavezu podržati Akcionu koaliciju za tjelesnu autonomiju i seksualno i reproduktivno zdravlje i prava koja će zagovarati da sve djevojčice, adolescentice i žene u BiH imaju slobodan pristup sveobuhvatnim informacijama i obrazovanju o seksualnosti, uslugama zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, kao i podržati ih u donošenju vlastitih odluka o svom tijelu, seksualnosti i reprodukciji bez prisile, nasilja i diskriminacije. I zagovarati poštivanje njihovih prava – kaže se u kolumni, saopćeno je iz Ambasade R Francuske u BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...